Europakommisjonen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra EU-kommisjonen)
Jump to navigation Jump to search
Europakommisjonen
Europakommisjonen
Europakommisjonens logo (svensk).
VirkeområdeDen europeiske union
Etablert1957 (EEC/Euratom)/1967 (sammenslått)
PresidentJean-Claude Juncker
HovedkontorBerlaymont-bygningen
Ansatte33 000 (2018)
Nettsideec.europa.eu
European stars.svg
Artikkelserien om
Den europeiske unions
institusjoner og forfatning
Institusjoner:
Traktater:

Europakommisjonen (også kalt EU-kommisjonen) er en av Den europeiske unions institusjoner. Den består av en kommissær for hvert medlemsland, og ledes av en president. Kommisjonen velges av Europaparlamentet og utnevnes av Det europeiske råd (stats- og regjeringssjefene).

Kommisjonens oppgave er å fremme lovproposisjoner for EUs to lovgivende institusjoner, Europaparlamentet og Den europeiske unions råd (tidligere «ministerrådet»). Europakommisjonen skal dessuten sette de vedtatte lovene ut i livet.

Europakommisjonen står selvstendig i sitt forhold til medlemslandene. Den kan uttale seg kritisk til medlemslandenes politikk og stevne dem for retten. Kommisjonen kalles gjerne for «traktatenes vokter».

Historie[rediger | rediger kilde]

Europakommisjonen ble etablert ved fusjonstraktaten som trådte i kraft 1. juli 1967.[1] Traktaten samlet den organisatoriske strukturen til det europeiske kull- og stålfellesskap, Det europeiske økonomiske fellesskap (EEC) og det europeiske atomenergifellesskap i ett regelverk. Tidligere hadde hver og en av de tre fellesskapene hatt sin egen kommisjon.

Valg av kommisjonen[rediger | rediger kilde]

Europakommisjonens president velges hvert femte år av Europaparlamentet etter forslag fra Det europeiske råd.[2] Valget av president foregår like etter valget til Europaparlamentet.

Den valgte presidenten utpeker mulige visepresidenter og kommissærer etter forslag fra EU-landene. Hver kommissær innstilles til å ha ansvar for et bestemt politisk område. Listen over kandidater skal godkjennes av alle EUs stats- og regjeringssjefer, som møtes i Det europeiske råd.[3]

Hver enkelt kandidat skal høres av det utvalget i Europaparlamentet, som har ansvar for det område, han eller hun er innstilt til. Derefter stemmer utvalget om kandidatens egnethet. Når de 27 kandidater er blitt godkjent, stemmer parlamentet som helhet om, hvorvidt hele kommisjonen kan godkjennes. Når parlamentet har stemt, utnevnes kommissærene av Det europeiske råd.[3]

Kommisjonens oppbygning[rediger | rediger kilde]

Europakommisjonen har en president, en første visepresident, fem visepresidenter, hvorav en samtidig er Unionens høye representant for utenriks- og sikkerhetspolitikk og endelig 21 kommissærer.[3] 

Oppgaver, forholdet til Europaparlamentet[rediger | rediger kilde]

Kommisjonen fungerer som kontrollinstans i EU. Den kan gi kritiske uttalelser, gi bøter til store foretak og reise sak for Domstolen. Europakommisjonen kalles gjerne «traktatenes vokter».[4]

Kommisjonen skal arbeide til beste for EU som en helhet, og skal ikke motta instruksjoner fra medlemslandene.[3] Europaparlamentet kan avsette Kommisjonen ved å vedta et mistillitsforslag med to tredjedels flertall. Den har aldri brukt denne makten, men truet med det overfor Santer-kommisjonen i 1999, som da gikk av frivillig.

Administrasjon[rediger | rediger kilde]

Europakommisjonens administrasjon består av 53 generaldirektorater, tjenesteavdelinger og forvaltningsorganer.[5] Den hadde per 2018 33 000 ansatte.[6]

Europakommisjonen ble i 1969 tildelt Karlsprisen.[7]

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Anonymous (16. juni 2016). «Den Europæiske Unions historie - 1967 - Europæiske Union - European Commission». Europæiske Union (engelsk). Besøkt 22. april 2018. 
  2. ^ «Art. 17 EU». dejure.org. Besøkt 11. april 2018. «(7) Der Europäische Rat schlägt dem Europäischen Parlament nach entsprechenden Konsultationen mit qualifizierter Mehrheit einen Kandidaten für das Amt des Präsidenten der Kommission vor; dabei berücksichtigt er das Ergebnis der Wahlen zum Europäischen Parlament.» 
  3. ^ a b c d «Politisk lederskab». Europa-Kommissionen - European Commission (dansk). Besøkt 22. april 2018. 
  4. ^ Bildung, Bundeszentrale für politische. «Europäische Kommission | bpb». www.bpb.de (tysk). Besøkt 22. april 2018. 
  5. ^ «Afdelinger og forvaltningsorganer». Europa-Kommissionen - European Commission (dansk). Besøkt 11. april 2018. 
  6. ^ «Kommissionens ansatte». Europa-Kommissionen - European Commission (dansk). Besøkt 22. april 2018. 
  7. ^ Karlsprisens internettside besøkt 28. juni 2014

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]