Discophora

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Discophora
Discophora lepida fra India
Nomenklatur
Discophora
Boisduval, 1836
Hører til
Amathusiini, ringvinger, flikvinger, dagsommerfugler, storsommerfugler, Apoditrysia, Ditrysia,
sommerfugler,
insekter
Økologi
Antall arter: 11
Habitat: i skog
Utbredelse: Orientalske region (Sørøst-Asia)
Inndelt i

Discophora er en slekt av sommerfugler som hører til gruppen Amathusiini i underfamilien ringvinger (Satyrinae) i den store familien flikvinger (Nymphalidae). De er utbredt i Sørøst-Asia og gjerne mest aktive i skumringen.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Discophora sondaica, hunn

Middelsstore til store, brunlige sommerfugler med brede vinger. Vingene har markerte spisser foran og bak. Oversiden er stort sett brun, ofte med et tverrbånd som er blått hos hannen, gult hos hunnen, undersiden er lyst brunlig med tverrlinjer og øyeflekker. Det er markert forskjell i utseende mellom kjønnene (kjønnsdimorfisme). Hannene har felter med såkalte duftskjell som skiller ut feromoner på bakvingene.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Amathusiini er skogsinsekter. De voksne sommerfuglene er lite aktive og sitter mest stille, godt hjulpet av kamuflasjen. De flyr sjelden langt om gangen. Mange arter flyr helst i skumringen, og kommer til lys, noe som er ganske uvanlig for dagsommerfugler. De blir tiltrukket av gjærende frukt og fersk møkk, som de drikker fra. Larvene er lite kjente, men ser ut til for det meste å leve på enfrøbladete planter, blant annet bananplanter, palmer og bambus. Amathusiini finnes bare i Sørøst-Asia.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Slekten er utbredt fra India i vest til Sulawesi i øst.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Treliste

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]