Amathusiini

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Amathusiini
Discophora lepida fra India
Discophora lepida fra India
Vitenskapelig(e)
navn
:
Amathusiini (Amathusinae)
Vane-Wright & de Jong, 2003
Norsk(e) navn:
Hører til: ringvinger, flikvinger, dagsommerfugler, storsommerfugler, Apoditrysia, Ditrysia,
sommerfugler,
insekter
Antall arter: vel 80
Habitat: terrestrisk, i skog
Utbredelse: Orientalske region (Sørøst-Asia)
Delgrupper:

Amathusiini er en gruppe av sommerfugler som hører til underfamilien ringvinger (Satyrinae) i den store familien flikvinger (Nymphalidae). De er middelsstore til store, stort sett brunlige sommerfugler, en del arter har felter av irisiderende blått på vingene. De er gjerne mest aktive i skumringen.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Middelsstore til store (vingespenn gjerne 60 – 160 mm) sommerfugler, vanligvis med brunlige grunnfarger. Vingene er påfallende stor og brede sammenlignet med kroppen. Hodet er forholdsvis stort og bredt, labialpalpene ikke spesielt lange. Antennene er ganske tynne og bare såvidt kølleformede, omtrent så lange som halve forvingen. Som hos andre flikvinger er det fremre beinparet redusert til korte stubber. Forvingene er vanligis avrundet trekantede med markerte, omtrent rettvinklede forhjørner, men hos noen som for eksempel slektn Faunis er spissen helt avrundet. De kan være ensfarget brune eller ha tverrbånd i iridescerende blått (skifter farge etter hvilken vinkel man ser det fra), hvitt eller gult. Hannene har ofte tufser av store, hårlignende skjell (parfymebørster) ved fremkanten av bakvingene nær roten. Disse skiller ut feromoner. Hos noen arter varer lukten fra disse ved lenge etter at sommerfuglen er død. Bakvingene er farget omtrent som forvingene, de er store og brede og kan være avrundet eller trukket ut til en spiss bakerst. Vingenes underside kan være ensfarget brun eller med små, hvite flekker, med tette, lyse eller mørke tverrstriper, eller med øyeflekker. Hos mange arter ligner sommerfuglen sterkt på et vissent blad når vingene er lukket. Larvene er hårete, ofte med hornlignende utvekster.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Amathusiini er skogsinsekter. De voksne sommerfuglene er lite aktive og sitter mest stille, godt hjulpet av kamuflasjen. De flyr sjelden langt om gangen. Mange arter flyr helst i skumringen, og kommer til lys, noe som er ganske uvanlig for dagsommerfugler. De blir tiltrukket av gjærende frukt og fersk møkk, som de drikker fra. Larvene er lite kjente, men ser ut til for det meste å leve på enfrøbladete planter, blant annet bananplanter, palmer og bambus. Amathusiini finnes bare i Sørøst-Asia.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Faunis assama
Amathuxidia amythaon
Treliste

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]