Sulawesi

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Sulawesi.jpg

Sulawesi (tidligere Celebes) er den 3. største av øyene i Indonesia og en av Sundaøyene. Sulawesi er verdens ellevte største øy med et areal på 181 259 km². Øya har drøye 15 millioner innbyggere.

Øya ligger øst for Borneo, sør for Filippinene, vest for Molukkene og nord for Flores og Timor. Dens karakteristiske form består av fire halvøyer, har flere fjellformasjoner og aktive vulkaner i sentrale strøk. Mt. Ramerio (3 440 moh) og Mt. Rantekombola (3 455 moh) er de høyeste fjell. Innsjøene Towuti og Tondano er relativt store.

Den består av seks provinser: Gorontalo, Vest-Sulawesi, Sør-Sulawesi, Sentral-Sulawesi, Sørøst-Sulawesi, and Nord-Sulawesi. De største byene på øya er Makassar (tidligere Ujung Pandang) på sørvestkysten og Manado (nordspissen). Bitung er en by i nord som er kjent for dykkerturisme.

Øya har et rikt dyreliv med flere sjeldne arter. Bl.a. finnes den sjeldne fuglearten Maleos kun på denne øya. For å sikre artens overlevelse har miljøvernorganisasjonen Wildlife Conservation Society kjøpt en strand på øya for at den skal ha en plass å legge eggene sine i fred.[1]. Andre svært spesielle arter som bare finnes her er hjortesvin (Babyrousa) og celebesmakak (Macaca nigra). Øya her svært mange endemiske insektarter.

Den er kjent for å ligge nær Wallacelinjen; enkelte mener den går delvis over øya.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ NA24 – Kjøpte privat solfylt strand til fugl (besøkt 16. mai 2009)