Sulawesi

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Sulawesi
Pulau Sulawesi
Topografisk kart over Sulawesi.
Geografi
PlasseringSørøst-Asia
ØygruppeDe store Sundaøyer
Areal 189 070 km²[1]
Høyeste punktRantemario (3478 moh.)
Administrasjon
LandIndonesias flagg Indonesia
Største bosetningMakassar
Demografi
Befolkning18 455 058 (2014 (estimat))
Befolkningstetthet97,61 innb./km²
Posisjon
Kart
Sulawesi
2°S 121°Ø

Sulawesi (tidligere Celebes) er den tredje største av øyene i Indonesia og en av De store Sundaøyene. Sulawesi er verdens ellevte største øy med et areal på 189 070 km². Øya har drøye 18 millioner innbyggere.

Øya ligger øst for Borneo, sør for Filippinene, vest for Molukkene og nord for Flores og Timor. Dens karakteristiske form består av fire halvøyer, har flere fjellformasjoner og aktive vulkaner i sentrale strøk. Rantemario (3 478 moh) og Rantekombola (3 455 moh) er de høyeste fjellene. Innsjøene Towuti og Tondano er relativt store.

Sulawesi består av seks provinser: Gorontalo, Sulawesi Barat, Sulawesi Selatan, Sulawesi Tengah, Sulawesi Tenggara, og Sulawesi Utara. De største byene på øya er Makassar (tidligere Ujung Pandang) på sørvestkysten og Manado (nordspissen). Bitung er en by i nord som er kjent for dykkerturisme.

Øya har et rikt dyreliv med flere sjeldne arter. Bl.a. finnes den sjeldne fuglearten maleos kun på denne øya. For å sikre artens overlevelse har miljøvernorganisasjonen Wildlife Conservation Society kjøpt en strand på øya for at den skal ha en plass å legge eggene sine i fred.[2]. Andre svært spesielle arter som bare finnes på Sulawesi er hjortesvin (Babyrousa) og de to artene av anoa (Bubalus). Øya har svært mange endemiske insektarter.

Sulawesi ligger nær wallacelinjen; enkelte mener den går delvis over øya. Faunaen er blanding av indomalayiske og australasiatiske arter. I tretoppene lever for eksempel typiske asiatiske dyr som celebesmakak (Macaca nigra) og spøkelsesaper (Tarsius) sammen med kuskuser (Ailurops), som er pungdyr.[3]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Sulawesi Encyclopedia.com
  2. ^ NA24 – Kjøpte privat solfylt strand til fugl Arkivert 17. mai 2009 hos Wayback Machine. (besøkt 16. mai 2009)
  3. ^ The strange Asian island where monkeys and marsupials meet BBC Earth Besøkt 10. august 2018.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]