Polyura

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Polyura
Polyura narcaeus, underside
Polyura narcaeus, underside
Vitenskapelig(e)
navn
:
Polyura
Billberg, 1820
Norsk(e) navn:
Hører til: Charaxinae, flikvinger, dagsommerfugler, storsommerfugler, Apoditrysia, Ditrysia,
sommerfugler,
insekter
Antall arter: 24
Habitat: terrestrisk
Utbredelse: Sørøst-Asia, Australia
Delgrupper:

Polyura er en slekt av sommerfugler som tilhører gruppen Charaxinae i den store familien flikvinger (Nymphalidae). De er store, kraftige og fargerike sommerfugler med rask flukt som ofte holder seg oppe i trekronene.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Polyura athamas (Drury) 1773, fra India
Polyura schreiber

Store (vingespenn gjerne 70 – 120 mm) sommerfugler med påfallende kraftig kropp. Vingene er gjerne fargerike på oversiden, ofte med et grønt eller blåaktig bånd, mens de på undersiden ofte er grå eller brune, slik at sommerfuglen ligner et vissent blad når den sitter med sammenslåtte vinger. En vanlig kombinasjon er lysgrå vinger med brunoransje striper. De har ofte bånd av metallisk grønt eller blått. Forvingene er mer eller mindre trekantede. Bakvingen har flere lange, tynne utskudd langs bakkanten ("stjerter", slektsnavnet betyr "mangehalet").

Levevis[rediger | rediger kilde]

Charaxinae er raske flygere, ofte ganske sky og vanskelige å fange eller studere på nært hold. Disse sommerfuglene besøker sjelden blomster og holder seg mest mellom trekronene, men de kan komme ned til bakken for å drikke fra råtnende frukt, møkk, åtsler eller lignende. Særlig hannene er territorielle og aggressive, og bruker vingenes takkede kanter som våpen når de kjemper i luften. De slåss også om gode matkilder, for eksempel trær der sevje flyter ut. De slående fargene synes bare når sommerfuglene flyr, når de lukker vingene er de som oftest kamuflasjefarget. Larvene lever på forskjellige busker og trær.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Slekten er utbredt fra India i vest til Australia i øst.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

I likhet med mange andre slekter i Charaxinae er det beskrevet svært mange arter i slekten Polyura. De fleste av disse artsnavnene representerer trolig ikke "gode" arter, men bare underarter eller fargevarianter. Listen under følger [1]

Treliste

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • PolyuraTree of life [2]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]