Charaxes

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Charaxes
Charaxes jasius, den eneste arten som forekommer i Europa
Charaxes jasius, den eneste arten som forekommer i Europa
Vitenskapelig(e)
navn
:
Charaxes
Ochsenheimer, 1816
Norsk(e) navn:
Hører til: flikvinger, dagsommerfugler, storsommerfugler, Apoditrysia, Ditrysia,
sommerfugler,
insekter
Antall arter: ca. 200, én i Europa
Habitat: terrestrisk
Utbredelse: de aller fleste i Afrika
Delgrupper:

Charaxes er en slekt av sommerfugler som tilhører den store familien flikvinger (Nymphalidae). De er store, kraftige og fargerike sommerfugler med rask flukt som ofte holder seg oppe i trekronene. Slekten er meget formrik, men det er uvisst i hvor stor grad mengden av former avspeiler tallet på arter. Fordi disse sommerfuglene er store, fargerike, formrike og dessuten gjerne vanskelige å få tak i, er de meget ettertraktet mellom samlere.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Store (vingespenn gjerne 70 – 120 mm) sommerfugler med påfallende kraftig kropp. De er de kraftigst bygde av dagsommerfuglene, og sterke flyvere. Hodet er stort og bredt, antennene er tynne og minst så lange som halve forvingen. Vingene er gjerne fargerike på oversiden, mens de på undersiden vanligvis er grå eller brune, slik at sommerfuglen ligner et vissent blad når den sitter med sammenslåtte vinger. De har ofte bånd av metallisk grønt eller blått. Forvingene er mer eller mindre trekantede. Bakvingen har oftest ett, to eller flere lange, tynne utskudd langs bakkanten ("stjerter"). Bakkroppen er forholdsvis kort og når bare omtrent halvveis til bakvingens bakkant.

Larvene er kamuflasjefarget, og har ofte to eller flere hornlignende utvekster på hodet.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Charaxinae er raske flygere, ofte ganske sky og vanskelige å fange eller studere på nært hold. Disse sommerfuglene besøker sjelden blomster og holder seg mest mellom trekronene, men de kan komme ned til bakken for å drikke fra råtnende frukt, møkk, åtsler eller lignende. Særlig hannene er territorielle og aggressive, og bruker vingenes takkede kanter som våpen når de kjemper i luften. De slåss også om gode matkilder, for eksempel trær der sevje flyter ut. De slående fargene synes bare når sommerfuglene flyr, når de lukker vingene er de som oftest kamuflasjefarget. Larvene lever på forskjellige busker og trær. Den eneste arten som forekommer i Europa, Charaxes jasius, har larver på jordbærtre (Arbutus unedo).

En overflod av navn[rediger | rediger kilde]

Charaxinae er meget populære mellom samlere, og det har blitt lagt ned mye arbeid i å lete etter «nye» former. Siden mange av artene oppviser stor variasjon, har dette ført til at det er publisert svært mange navn innen denne gruppen. Det er svært usikkert om alle de nær 200 artene man i dag regner med i slekten Charaxes er reelle. Her er det publisert over 700 navn.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

De aller fleste av slektens tallrike former lever i Afrika, men det er også en del arter i Sørøst-Asia, og én art, Charaxes jasius, lever i Sør-Europa.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Charaxes distanti
Treliste

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • CharaxesTree of life [1]
  • Williams, M. (1994) Butterflies of Southern Africa. A Field Guide. Southern Book Publishers. ISBN 1-86812-516-5

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]