Zaqaziq

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Zaqaziq
arabisk: الزقازيق
Stadion og bygninger i Zaqaziq
LandEgypts flagg Egypt
GuvernementAsh Sharqiya
Grunnlagt1830
Befolkning383 703 (2017)
Høyde o.h.16 meter
Posisjonskart
Zaqaziq ligger i Egypt
Zaqaziq
Zaqaziq
Zaqaziq (Egypt)
Kart
Zaqaziq
30°34′00″N 31°30′00″Ø

Zaqaziq (arabisk: الزقازيق‎, az-Zaqāzīq; koptisk: ⲡⲟⲩⲃⲁⲥϯ), også skrevet Zagazig, Sagasig eller Zakazik, er en by i Nedre Egypt som ligger øst i Nildeltaet. Byen er hovedstad for guvernementet Ash Sharqiya. Byen hadde en befolkning på 302 840 innbyggere i 2006, beregnet til 383 703 for 2017.[1]

Byen er lokalisert ved Muweis-kanalen og er den fremste knutepunkt og handelssenteret for korn og bomull. Det er et museum for oldtidsgjenstander, Sharkeya nasjonalmuseum (tidvis også omtalt som Amed Orabi-museet) med viktige arkeologiske utstillinger.[2] Universitetet i Zagazig, som blei opprettet i 1974, er et av de største i Egypt. Det arkeologiske museum til Universitetet i Zagazig[3] har utstillinger fra det nærliggende Bubastis (Tell Basta) og Kufur Nigm.[4] Det er også en avdeling for Al-Azhar-universitetet i Kairo, det største islamistiske universitetet i verden.

Byen er fødestedet til Ahmed Urabi, som leidde Urabi-opprøret mot europeerne og khedivene i 1882. Det nevnte Sharkeya nasjonalmuseum er tilegnet ham.

Historie[rediger | rediger kilde]

Ruinene av byen Bubastis fra oldtidens Egypt er lokalisert 3 km sørøst for byen. Bubastis var oldtidens hovedstad for 18. nome, og sentrum for dyrkelsen av kattegudinnen Bastet.

Navnet Bubastis er den greske versjonen av det gammelegyptiske navnet Pr-Bastet som har betydningen «Huset til Bastet», og hvor hus menes tempel. Stedet ble hovedstad for Egypt under 22. og 23. dynasti. Det er levninger av templer som ble bygd av faraoene Osorkon II og Nektanebo II. Katakomber, hvor hellige eller ofrete katter ble gravlagt, er lokalisert bak et kapell fra epoken det gamle rike og farao Pepi I Meryre.

Kjente personer fra Zaqaziq[rediger | rediger kilde]

Bilder[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Az-Zaqāzīq (Zagazig), City Population
  2. ^ Bakr, Mohamed I.; Brandl, Helmut; Kalloniatis, Faye, red. (2014): Egyptian Antiquities from the Eastern Nile Delta. ʾĀṯār misrīya (Museums in the Nile Delta. bind 2). Opaion, Kairo/ Berlin, ISBN 978-3-00-045318-2.
  3. ^ Archaeological Museum of the University of Zagazig, Project-min.de
  4. ^ Bakr, Mohamed I.; Brandl, Helmut; Kalloniatis, Faye, red. (2010): Egyptian Antiquities from Kufur Nigm and Bubastis. ʾĀṯār misrīya (Museums in the Nile Delta. bind 1). Opaion, Kairo/ Berlin, ISBN 978-3-00-033509-9.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]