Acraeini

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Acraeini
Acraea terpsicore
Nomenklatur
Acraeini (Acraeidae)
Boisduval, 1833
Klassifikasjon
RikeDyreriket
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenSommerfugler
FamilieFlikvinger
UnderfamilieHeliconiinae
Økologi
Antall arter: 280
Habitat: terrestrisk, larvene gjerne på Passifloraceae
Utbredelse: tropiske områder, de fleste i Afrika
Inndelt i

Acraeini er en gruppe av tropiske sommerfugler som hører til underfamilien Heliconiinae i den store familien flikvinger (Nymphalidae). De fleste av de 280 artene lever i Afrika, men det finnes også rundt 50 arter i Sør-Amerika og noen få i Sørøst-Asia og Australia. Acraeini er giftige og signaliserer dette med karakteristiske, røde eller gule og brune fargemønstre som mange andre sommerfugler har etterlignet.

Cethosia cyane fra Sørøst-Asia. Denne slekten har et noe avvikende utseende fra resten av gruppen.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Acraeini har et ganske enhetlig utseende, bortsett fra den noe avvikende sørøstasiatiske slekten Cethosia. De kan likevel være vanskelige å bestemme fordi mange sommerfugler fra andre grupper etterligner disse giftige artene. Middelsstore (vingespenn 30 – 90 mm), spinkle sommerfugler. Vingene er farget i rødt eller gult og brunt eller svart. Vingeårene er mørke og står tydelig fram mot vingenes grunnfarge. Mange arter har mer eller mindre gjennomsiktige vinger. Kroppen er pinneaktig tynn, antennene er kortere enn halvparten av forvingen, med markert kølle ytterst. Forvingene er avlange og smale, forhjørnene helt avrundede, ytterkanten jevn (unntatt hos Cethosia). Bakvingene er forholdsvis små og avrundede. Larvene er dekket av korte torner. Cethosia-artene er en god del kraftigere enn de andre Acraeini, forholdsvis store, og har broket mønstrede vinger med taggete ytterkanter.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Acraeini er skogsinsekter. Mange av artene har larver som lever på pasjonsblomstfamilien (Passifloraceae), slektene Passiflora og Adenia. Andre næringsplanter er blant annet søtpotet (Ipomoea batatas) og sommerfuglbusk (Buddleia). Den afrikanske arten Acraea acerata kan gjøre betydelig skade på søtpoteter. Stort sett er Acraeini trege insekter som stoler på at giftigheten verner dem mot rovdyr, men det finnes også noen arter som flyr høyt over trekronene.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Vingene er ofte tynt skjellkledte og delvis gjennomsiktige. Her Acraea horta

Slektsinndelingen i denne gruppen er uoversiktlig og vanskelig. Noen inndelinger plasserer bare søramerikanske arter i slekten Actinote, mens andre også inkluderer en rekke av de afrikanske "Acraea"-artene i denne slekten, dette forklarer de varierende artstallene for slektene.

Treliste

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]