Acraea

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Acraea
Acraea terpsicore
Acraea terpsicore
Vitenskapelig(e)
navn
:
Acraea
Fabricius, 1807
Norsk(e) navn:
Hører til: Acraeini, Heliconiinae, flikvinger, dagsommerfugler, storsommerfugler, Apoditrysia, Ditrysia,
sommerfugler,
insekter
Antall arter: minst 130
Habitat: terrestrisk, larvene gjerne på Passifloraceae
Utbredelse: Afrika, Sørøst-Asia, Australia
Delgrupper:

Acraea er en slekt av tropiske sommerfugler som hører til underfamilien Heliconiinae i den store familien flikvinger (Nymphalidae). De fleste av de minst 130 artene lever i Afrika, men det finnes også noen få i Sørøst-Asia og Australia. Acraea-artene er giftige og signaliserer dette med karakteristiske, røde eller gule og brune fargemønstre som mange andre sommerfugler har etterlignet.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Acraea-artene har et ganske enhetlig utseende. De kan likevel være vanskelige å bestemme fordi mange sommerfugler fra andre grupper etterligner disse giftige artene. Middelsstore (vingespenn 30–90 mm), spinkle sommerfugler. Vingene er farget i rødt eller gult og brunt eller svart. Vingeårene er mørke og står tydelig fram mot vingenes grunnfarge. Mange arter har mer eller mindre gjennomsiktige vinger. Kroppen er pinneaktig tynn, antennene er kortere enn halvparten av forvingen, med markert kølle ytterst. Forvingene er avlange og smale, forhjørnene helt avrundede, ytterkanten jevn. Bakvingene er forholdsvis små og avrundede. Larvene er dekket av korte torner.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Acraeini er skogsinsekter. Mange av artene har larver som lever på pasjonsblomstfamilien (Passifloraceae), slektene Passiflora og Adenia. Andre næringsplanter er blant annet søtpotet (Ipomoea batatas) og sommerfuglbusk (Buddleia). Den afrikanske arten Acraea acerata kan gjøre betydelig skade på søtpoteter. Stort sett er Acraeini trege insekter som stoler på at giftigheten verner dem mot rovdyr, men det finnes også noen arter som flyr høyt over trekronene.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Acraea er i hovedsak en afrikansk gruppe og alle artene bortsett fra fem lever i Afrika. Slekten er imidlertid også representert i Sørøst-Asia og Australia. Tallet på arter i slekten oppgis til mellom 130-240.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Acraea cabira
Acraea grosvenori
Acraea encedon)
Acraea amicitiae
Acraea igola)
Acraea horta, puppe og larve
Acraea serena, en av de asiatiske artene
Acraea acara

Slekten blir delt opp i en rekke artsgrupper som formodentlig representerer monofyletiske grupper. Artsgruppene blir under listet i alfabetisk rekkefølge, dette gjenspeiler ikke slektskapsforholdene mellom dem (som i stor grad er uavklarte). Andre oppdelinger opererer med færre arter enn de som er listet her, kanskje bør en god del av artene regnes til Actinote.

Treliste

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]