Richard Floer

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk

Richard Floer (født 11. april 1767, død 28. august 1822) var en norsk bergmann og eidsvollsmann.

Floer ble født i Kvikne i Sør-Trøndelag hvor faren var stiger ved kobberverket. Selv ble han revisor ved Røros kobberverk i 1785, hytteskriver fra 1813. Han var ellers kaptein i Røros frivillige jegerkorps.

I 1814 var Floer utsending fra jegerkorpset til Riksforsamlingen på Eidsvoll. Det er ikke kjent hvordan han stemte under forhandlingene.[1] Han tilhørte nok Selvstendighetspartiet.[trenger referanse] I debatten om stemmerettsparagrafen gikk han riktignok mot Falsen som mente at størrelsen på gården måtte få betydning. Han brukte Røros som eksempel og påviste at skyldsettingen var tilfeldig. Dette gjorde at Theis Lundegaard kraftig støttet konstitusjonskomiteens forslag om at størrelsen på jorda ikke skulle avgjøre stemmeretten, og komiteens forslag ble vedtatt.

Røros møtte også med sersjant Ole Detlevsen, men fullmaktskomiteen godtok ikke at den lille militære avdelingen i bergstaden skulle få to representanter. Detlevsen måtte derfor returnere til Røros.

Floer døde på Røros i 1822. Hans bolig fra 1800 til hans død var «Vaanegaard No. 102», senere med adressse Kjerkgata 42, på hjørnet mot Åsveta. Huset ble revet i 1909 og ble erstattet med et annet hus, som går under navnet «Fargergården».

Referanser[rediger | rediger kilde]

Kilder[rediger | rediger kilde]