Portal:Færøyene

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Utvalgt artikkel · Arkiv

Fróðskaparsetur Føroya (dansk: Færøernes Universitet, latin: Academia Færoensis) er et universitet i TórshavnFærøyene. Det ble grunnlagt 20. mai 1965 som Academia Færoensis og fikk universitetsstatus i 1990. Universitetet har i dag tre fakulteter, 13 professorer, omlag 150 studenter og utdannelser på bachelor-, master- og ph.d.-nivå. Fróðskaparsetur Føroya er medlem av utdanningsnettverket University of the Arctic og samarbeider tett med Københavns Universitet og Háskóli Íslands i forskningsprosjekter.

Universitetet er offentlig eid og finansiert av Færøyenes regjering og sorterer under Kulturdepartementet. Universitetsstyret er ansvarlig for oppnevelse av universitetets rektor, dekaner og direktør (administrasjonssjef) samt for fordelingen av det årlige budsjettet på 19 millioner danske kroner. Styret består av syv medlemmer, hvorav fire er utenfra og oppnevnt av kulturministeren, to er valgt blant de ansatte, mens studentene velger ett medlem.

Les mer…

Utvalgt færøying · Arkiv

Foto: Magnus Fröderberg/norden.org

Annika Olsen (født 13. mars 1975 i Tórshavn) er en færøysk politiker (FF). Hun har vært innvalgt på Lagtinget siden lagtingsvalget 2008 og var innenriksminister i Kaj Leo Johannesens første regjering fra 26. september 2008 til 6. april 2011. Siden 14. november 2011 har hun vært visestatsminister og sosialminister i Johannesens andre regjering.


Les mer…

Utvalgt sted · Arkiv

Havnen i Klaksvík. Foto: Arne List
Havnen i Klaksvík.

Klaksvík (IPA: [ˈklakːsvʊik]) er Færøyenes nest største by. Den ligger på Borðoy, den største av Norðoyar. Klaksvík er Færøyenes fiskerihovedstad, og regnes som hovedbyen på Norðoyar. Byen har imidlertid ikke noen lang historie som by, men vokste derimot frem i rekordfart etter etableringen av det kongelige danske handelsmonopols filial på stedet. Siden 1913 har Klaksvík vært preget av rederi- og handelsviksomheten J.F. Kjølbro. Klaksvík ble Færøyenes nest største by omkring 1940, og ble i etterkrigstiden kjent for Klaksvíkstriden. 1. januar 2010 hadde byen 4 591 innbyggere.

Les mer…

Utvalgt bilde · Arkiv

Ólavskirkjan i Kirkjubøur

Det finnes 1 373 artikler relatert til Færøyene

Portal for Færøyene

Færøyenes riksvåpen
Færøyenes riksvåpen

Færøyene (Føroyar) er en øygruppe midtveis mellom Norge og Island, nord for Skottland. Øyene var tidligere en del av Norgesveldet, men har siden 1814 vært en del av Kongeriket Danmark. Siden 1948 har øyene hatt indre selvstendighet. Det bor i underkant av 50 000 mennesker på øygruppen.


Tórshavn (IPA: [ˈtʰɔuʂhaun], dansk: Thorshavn) med litt over 12 000 innbyggere er Færøyenes hovedstad.

Språket

Færøysk (føroyskt, uttales [ˈføːɹɪst] eller [ˈføːɹɪʂt]) er språket på Færøyene. Det er en del av den vestnordiske språkfamilien, som omfatter islandsk, færøysk, det utdødde språket norn og til dels norsk (da mer enkelte norske dialekter og nynorsk enn bokmål). Den norrøne språkfamilien tilhører den germanske gruppa av de indoeuropeiske språkene.


Flagget

Færøyenes flagg, gjerne kalt Merkið, er et nordisk korsflagg i hvitt, blått og rødt. Flagget ble først presentert 22. juni i 1919 og har vært i offisiell bruk siden 1940.



Eksterne lenker

(en) Føroyar – galleri av bilder, video eller lyd på Commons