Portal:Korea

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Map of Korea blank.svg
Velkommen til Koreaportalen!
환영합니다!

Panorama Himmelssee 3800px.jpg
  rediger Introduksjon

Korea.
Satellittfoto.
Korea er en halvøy og en nasjon, som siden andre verdenskrig er delt i to stater; Republikken Korea (Sør-Korea) og Den demokratiske folkerepublikken Korea (Nord-Korea). Befolkningen er en homogen etnisk folkegruppe som snakker et eget språk og benytter sitt eget alfabet. I Sør-Korea og Nord-Korea refereres det til henholdsvis Hanguk og Chosŏn for å beskrive den koreanske nasjonen. Navnet Korea benyttes i internasjonale sammenhenger og er avledet av navnet på det tidligere kongedømmet Goguryeo.

Historisk har nasjonen blitt sterkest påvirket av Kina, men etter flere kriger mot nabostatene stod Japan fram som en regional stormakt på begynnelsen av 1900-tallet, noe som resulterte i en kolonialisering av Korea mellom 1910 og 1945.

Koreakrigen brøt ut i 1950 og har satt dype spor i det koreanske samfunnet. Krigen befestet også delingen av Korea.

Etter Koreakrigen har Sør-Korea utviklet seg kapitalistisk og vestlig-orientert. Landet har oppnådd status som i-land etter å ha blitt Asias tredje største og verdens 12. største økonomi, og det referes gjerne til «Mirakelet ved Hanelva» for å beskrive landets utvikling. Sør-Korea har som en følge av dette engasjert seg stadig sterkere internasjonalt, blant annet som G20-, WHO og OECD-medlem og som arrangør av Sommer-OL i 1988 og VM i fotball 2002.

Nord-Korea har på sin side utviklet seg i stalinistisk og isolasjonistisk retning, basert på den politiske ideologien Juche og i nyere tid Songun, politisk og økonomisk støttet av Sovjetunionen fram til 1990, deretter Kina, men uten å ha oppnådd verken Kinas eller Sør-Koreas økonomiske eller politiske utvikling.

De to koreanske statene hevder begge at koreansk gjenforening er sitt politiske mål.

Nuvola filesystems www.png Mer om Korea...
  rediger Korea i dag
torsdag
5.
mars

Ingen oppføringer er registrert for i dag.
  rediger Ukas Korea-artikkel
Samsung.
Samsung er en av de største forretningsgruppene i Sør-Korea. Det startet som et eksportselskap i 1938, men utvidet seg raskt til andre områder. Samsung Group har godt over 400 000 ansatte over hele verden, og produserer biler, elektronikk, kjemikalier, fly, båter, handelsvarer, driver hoteller, fornøyelsesparker, bygger skyskrapere, produserer tekstiler, mat osv i separate selskaper, bygd opp etter den asiatiske finanskrisen. Suwon i Sør-Korea blir av og til kalt «Samsungbyen» i dagligtale.

Samsung (som betyr «tre stjerner» eller «tristar» på koreansk) ble grunnlagt av Lee Byung-chull.

  rediger Ukas biografi
BoA
BoA (borgerlig navn; Kwon Boa, født 5. november 1986 i Guri i Gyeonggi, Sør-Korea) er en sørkoreansk sanger/ikon som er bedre kjent for hennes artistiske navn BoA* (Beat of Angel). Hun har utgitt album i både Sør-Korea og Japan. Hennes koreanske plateselskap, SM Entertainment, har hjulpet henne til å bli et tverrkulturelt ikon for alle i Asia. Hun har utgitt 10 album, tre mini-album, to oppsamlingsalbum, to remix-album og over tretti singler i Sør-Korea og Japan.
   Utvalgt sted
Satellittfoto av Jeju, Hallafjellet i midten.

Jeju er en region i Sør-Korea og utgjør øya med samme navn helt sør i landet. Provinsen er 1 845,55 km² og har vel 560 000 innbyggere (2004). Øya ligger i Koreastredet sørvest for provinsen Sør-JeollaKoreahalvøya. Øya ble egen provins i 1946. Hovedstaden er byen Jeju. Øya fikk i 2007 plass på UNESCOs liste over verdens kultur- og naturarvsteder på grunn av de vulkanske sporene og lavatunnelene som finnes der.

Les mer

  rediger Visste du at…
Baechu Kimchi
  rediger Utvalgt artikkel fra koreansk wikipedia
프리드쇼프 난센 (Fridtjof Nansen, 1861년 10월 10일 스토레 프뢰엔 - 1930년 5월 13일 뤼사케르)은 노르웨이의 탐험가·과학자·외교관이다. 국제연맹의 고등판무관으로서의 활동으로 1922년 노벨 평화상을 받았다. 크리스티아니아(Kristiania; 지금의 오슬로) 근교의 스토레 프뢰엔(Store Frøen)에서 태어났다. 오슬로 근교의 뤼사케르(Lysaker)에서 삶을 마쳤다. 국제연합 난민 고등판무관사무소에서는 그를 기리기 위해 난센상을 제정했다.
  rediger Utmerkede og anbefalte artikler
Utmerkede artikler Utmerkede artikler:

Kim Il-sung

  Anbefalte artikler Anbefalte artikler:

Lee Myung-bak • Park Chung-hee • Syngman Rhee • Sør-Korea under Vinter-OL 2010

  Gode lister Gode lister:
  rediger Vinter-OL 2018
Pyeongchang
1072 dager igjen
Vinter-OL 2018
  rediger Relaterte portaler

Asia  · Japan  · M*A*S*H

  rediger Aktuelt

Portal:Korea/Aktuelt/mars 2015

  rediger Ukas bilde
Pyongyang.
Pyongyang innhyllet i morratåke
  rediger Utvalgt kart
Socotrarevet, pososjonskart.
Kart over posisjonen til Socotrarevet
  rediger Nye artikler
  rediger Ønskede artikler

Sjekk ellers følgende lister på EN:WP for tips:

Andre Korea-portaler gir ellers mange forslag:

  rediger Kategoritrær
  rediger Eksterne lenker

Medier (Sør-Korea)

Medier (Sør-Korea)

Medier (Nord-Korea)

Annet

Annet