Portal:Korea

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Map of Korea blank.svg
Velkommen til Koreaportalen!
환영합니다!

Panorama Himmelssee 3800px.jpg
  rediger Introduksjon

Korea.
Satellittfoto.
Korea er en halvøy og en nasjon, som siden andre verdenskrig er delt i to stater; Republikken Korea (Sør-Korea) og Den demokratiske folkerepublikken Korea (Nord-Korea). Befolkningen er en homogen etnisk folkegruppe som snakker et eget språk og benytter sitt eget alfabet. I Sør-Korea og Nord-Korea refereres det til henholdsvis Hanguk og Chosŏn for å beskrive den koreanske nasjonen. Navnet Korea benyttes i internasjonale sammenhenger og er avledet av navnet på det tidligere kongedømmet Goguryeo.

Historisk har nasjonen blitt sterkest påvirket av Kina, men etter flere kriger mot nabostatene stod Japan fram som en regional stormakt på begynnelsen av 1900-tallet, noe som resulterte i en kolonialisering av Korea mellom 1910 og 1945.

Koreakrigen brøt ut i 1950 og har satt dype spor i det koreanske samfunnet. Krigen befestet også delingen av Korea.

Etter Koreakrigen har Sør-Korea utviklet seg kapitalistisk og vestlig-orientert. Landet har oppnådd status som i-land etter å ha blitt Asias tredje største og verdens 12. største økonomi, og det referes gjerne til «Mirakelet ved Hanelva» for å beskrive landets utvikling. Sør-Korea har som en følge av dette engasjert seg stadig sterkere internasjonalt, blant annet som G20-, WHO og OECD-medlem og som arrangør av Sommer-OL i 1988 og VM i fotball 2002.

Nord-Korea har på sin side utviklet seg i stalinistisk og isolasjonistisk retning, basert på den politiske ideologien Juche og i nyere tid Songun, politisk og økonomisk støttet av Sovjetunionen fram til 1990, deretter Kina, men uten å ha oppnådd verken Kinas eller Sør-Koreas økonomiske eller politiske utvikling.

De to koreanske statene hevder begge at koreansk gjenforening er sitt politiske mål.

Nuvola filesystems www.png Mer om Korea...
  rediger Korea i dag
onsdag
30.
juli

1950: Koreakrigen; FNs sikkerhetsråd vedtar resolusjon 85, som sier at FN-kommandoen under ledelse av general Douglas MacArthur skal komme den sørkoreanske befolkningen til unnsetning.
  rediger Ukas Korea-artikkel
Sørkoreansk won-seddler.
Won (eller wŏn) er valutaen i Sør-Korea. En won deles i 100 jeon (eller chŏn). Sørkoreansk won blir utstedt av Sør-Koreas sentralbank.

Navnet er det samme som på valutaen som ble benyttet i Korea mellom 1902 og 1910. Etter den andre verdenskrig ble igjen won benyttet som navn på valutaen i Sør-Korea fram til 1953. Dagens won ble innført i 1962. En won deles videre opp i 100 jeon (전), men jeon benyttes ikke i dag av praktiske årsaker. Det latinske symbolet for won er «» som er laget etter bokstaven «W» med et liktegn («=») over, som som oftest bare skrives med en strek («–»).

Ordet won er et kognat fra kinesisk yuan og japansk yen. Alle de tre ordene betyr «rund form». En wŏn er delt i 100 chŏn (전; 錢; McCune-Reischauer: chŏn; Revidert romanisering: jeon), som betyr «penger».

  rediger Ukas biografi
I Sun-sin (født 28. april 1545, død 19. november 1598) var en koreansk sjømilitær leder, kjent for sine seire over den japanske marinen under Imjinkrigen. Admiral I regnes som en av historiens beste admiraler, og er særlig kjent for sin bruk av geobukesonskipene. Han er en av få asiatiske admiraler som har vunnet hvert eneste sjøslag som marinesjef (til sammen 23). Han ble drept av en kule fra et japansk skip under slaget ved Noryangstredet.
   Utvalgt sted
Satellittfoto av Hamhung.

Hamhŭng er Nord-Koreas nest største by og er regionhovedstad i den nordkoreanske regionen Sør-Hamgyong. Byen er på 330 km² og har en befolkning på 874 000 (2005). I 2005 ble Hungnam organisert som en del av Hamhung.

Hamhung ligger på vestbredden til Songchonelva på østsiden av Hamhungsletta, nordøst i landet. mellom 80 og 90 prosent av byen ble ødelagt som en følge av Koreakrigen. Fra 1955-1962 ble det gjennomført et gigantisk oppbyggingsprogram for byen, utviklet av Øst-Tyskland. I programmet inngikk oppføring av ny industri, samt utdanning av koreanske konstruksjonsarbeidere, ingeniører, byplanleggere og arkitekter. Prosjektet ble avviklet to år før planlagt og uten særlig oppstuss, på grunn av det stadig kjøligere forholdet mellom Folkerepublikken Kina og Sovjetunionen, der Nord-Korea og Øst-Tyskland tok hver sin side.

Les mer

  rediger Visste du at…
  • ...elva Cheonggyecheon (bildet) lenge lå under en motorvei fram til den ble åpnet på begynnelsen av 2000-tallet ?
Cheonggyecheon
  rediger Utvalgt artikkel fra koreansk wikipedia
세종 (世宗, 1397년 음력 4월 10일(양력 5월 7일) ~ 1450년 음력 2월 17일(양력 4월 8일), 재위 1418년~1450년)은 조선의 제4대 왕이다. 성은 이(李), 휘는 도(裪), 자는 원정(元正)이다. 사후 시호는 세종장헌영문예무인성명효대왕(世宗莊憲英文睿武仁聖明孝大王)이며 이후 대한제국 때 명나라에서 내린 시호 장헌(莊憲)을 폐지하여 정식 시호는 세종영문예무인성명효대왕(世宗英文睿武仁聖明孝大王)이다.[출처 필요] 태종과 원경왕후의 셋째 아들이며, 비는 청천부원군(靑川府院君) 심온(沈溫)의 딸 소헌왕후(昭憲王后) 심씨 이다. 흔히 세종대왕(世宗大王)이라 부른다.
  rediger Utmerkede og anbefalte artikler
Utmerkede artikler Utmerkede artikler:

Kim Il-sung

  Anbefalte artikler Anbefalte artikler:

Lee Myung-bak • Park Chung-hee • Syngman Rhee • Sør-Korea under Vinter-OL 2010

  Gode lister Gode lister:
  rediger Vinter-OL 2018
Pyeongchang
1290 dager igjen
Vinter-OL 2018
  rediger Relaterte portaler

Asia  · Japan  · M*A*S*H

  rediger Aktuelt

Portal:Korea/Aktuelt/juli 2014

  rediger Ukas bilde
Bibimbap.
Den tradisjonelle koreanske matretten Bibimbap
  rediger Utvalgt kart
Panmunjom ca 1938.
Japansk kart over Hanmonten (Panmunjom) fra ca. 1938
  rediger Nye artikler
  rediger Ønskede artikler

Sjekk ellers følgende lister på EN:WP for tips:

Andre Korea-portaler gir ellers mange forslag:

  rediger Kategoritrær
  rediger Eksterne lenker

Medier (Sør-Korea)

Medier (Sør-Korea)

Medier (Nord-Korea)

Annet

Annet