Portal:Korea

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Map of Korea blank.svg
Velkommen til Koreaportalen!
환영합니다!

Panorama Himmelssee 3800px.jpg
  rediger Introduksjon

Korea.
Satellittfoto.
Korea er en halvøy og en nasjon, som siden andre verdenskrig er delt i to stater; Republikken Korea (Sør-Korea) og Den demokratiske folkerepublikken Korea (Nord-Korea). Befolkningen er en homogen etnisk folkegruppe som snakker et eget språk og benytter sitt eget alfabet. I Sør-Korea og Nord-Korea refereres det til henholdsvis Hanguk og Chosŏn for å beskrive den koreanske nasjonen. Navnet Korea benyttes i internasjonale sammenhenger og er avledet av navnet på det tidligere kongedømmet Goguryeo.

Historisk har nasjonen blitt sterkest påvirket av Kina, men etter flere kriger mot nabostatene stod Japan fram som en regional stormakt på begynnelsen av 1900-tallet, noe som resulterte i en kolonialisering av Korea mellom 1910 og 1945.

Koreakrigen brøt ut i 1950 og har satt dype spor i det koreanske samfunnet. Krigen befestet også delingen av Korea.

Etter Koreakrigen har Sør-Korea utviklet seg kapitalistisk og vestlig-orientert. Landet har oppnådd status som i-land etter å ha blitt Asias tredje største og verdens 12. største økonomi, og det referes gjerne til «Mirakelet ved Hanelva» for å beskrive landets utvikling. Sør-Korea har som en følge av dette engasjert seg stadig sterkere internasjonalt, blant annet som G20-, WHO og OECD-medlem og som arrangør av Sommer-OL i 1988 og VM i fotball 2002.

Nord-Korea har på sin side utviklet seg i stalinistisk og isolasjonistisk retning, basert på den politiske ideologien Juche og i nyere tid Songun, politisk og økonomisk støttet av Sovjetunionen fram til 1990, deretter Kina, men uten å ha oppnådd verken Kinas eller Sør-Koreas økonomiske eller politiske utvikling.

De to koreanske statene hevder begge at koreansk gjenforening er sitt politiske mål.

Nuvola filesystems www.png Mer om Korea...
  rediger Korea i dag
mandag
26.
januar

Ingen oppføringer er registrert for i dag.
  rediger Ukas Korea-artikkel
Kim Jong-il er velkjent for sin bouffant-frisyre.
La oss klippe håret i samsvar med den sosialistiske livsstilen var tittelen på en nordkoreansk TV-serie på fem deler. Serien inngikk i en større propagandakampanje fra landets regjering som fokuserte på hår og kleskodestandarder.

Serien og kampanjen ble sendt på det statlige kringkastingsselskapet Korean Central Television og klipp fra programmet er senere sendt på BBC One. TV-programmet mente at hårlengden kan påvirke den menneskelige intelligensen, fordi håret fratar kroppen næring som kreves for at håret skal vokse. Dette var en del av en langvarig kampanje fra den nordkoreanske regjeringen som omfattet hårfrisyrer og motestiler som gikk mot den «sosialistiske verden».

  rediger Ukas biografi

Kim Yong-nam (født 4. februar 1928 i Myŏngch'ŏn-gun i Nord-Hamgyong i Nord-Korea) og er nordkoreansk politiker. Han vokste opp i fattigdom, og forlot tidlig familien sin for å prøve lykken som politiker i Nord-Koreas hovedstad.

Kim var fram til 1998 landets utenriksminister, og siden 5. september 1998 er han leder i presidiet i «Den øverste folkeforsamlingen». I denne rollen fungerer han i praksis som statssjef, selv om presidentstillingen formelt innehas av den avdøde Kim Il-sung.

   Utvalgt sted
Pyongyang.

P'yŏngyang er hovedstad og den største byen i Nord-Korea og ligger på begge sider av Taedongelva, vel 48 km øst for Koreabukta. Siden 1946 har byen vært egen administrativ enhet i landet, da den ble skilt ut fra regionen Sør-Pyongan. Byen er under direkte styre av den sentrale regjeringsforvaltningen, og heter offisielt P'yŏngyang Chikhalsi (direktestyrt by). Byen ble hovedstad da Nord-Korea ble proklamert som republikk i oktober 1948. Etter betydelige ødeleggelser under Koreakrigen ble byen gjenoppbygd med sovjetisk hjelp, og mange av bygningene bærer preg av stalinistisk arkitektur.

Les mer

  rediger Visste du at…
Fil:GWANGJU-W1.jpg
Guus Hiddink Stadium.
  rediger Utvalgt artikkel fra koreansk wikipedia
옌스 스톨텐베르그 (노르웨이어: Jens Stoltenberg, 1959년 3월 15일 ~ )는 노르웨이의 정치인이다. 노동당 소속으로 2000년부터 2001년 사이에 총리를 지냈고, 2005년 총선에서 승리하여 다시 총리로 재직하고 있다.
  rediger Utmerkede og anbefalte artikler
Utmerkede artikler Utmerkede artikler:

Kim Il-sung

  Anbefalte artikler Anbefalte artikler:

Lee Myung-bak • Park Chung-hee • Syngman Rhee • Sør-Korea under Vinter-OL 2010

  Gode lister Gode lister:
  rediger Vinter-OL 2018
Pyeongchang
1110 dager igjen
Vinter-OL 2018
  rediger Relaterte portaler

Asia  · Japan  · M*A*S*H

  rediger Aktuelt

Portal:Korea/Aktuelt/januar 2015

  rediger Ukas bilde
Krigsminnesmerke.
Krigsminnesmerke i Jeongeup, Nord-Jeolla
  rediger Utvalgt kart
Jernbanenettet i Nord-Korea.
Jernbanettet i Nord-Korea
  rediger Nye artikler
  rediger Ønskede artikler

Sjekk ellers følgende lister på EN:WP for tips:

Andre Korea-portaler gir ellers mange forslag:

  rediger Kategoritrær
  rediger Eksterne lenker

Medier (Sør-Korea)

Medier (Sør-Korea)

Medier (Nord-Korea)

Annet

Annet