Portal:Korea

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Map of Korea blank.svg
Velkommen til Koreaportalen!
환영합니다!

Panorama Himmelssee 3800px.jpg
  rediger Introduksjon

Korea.
Satellittfoto.
Korea er en halvøy og en nasjon, som siden andre verdenskrig er delt i to stater; Republikken Korea (Sør-Korea) og Den demokratiske folkerepublikken Korea (Nord-Korea). Befolkningen er en homogen etnisk folkegruppe som snakker et eget språk og benytter sitt eget alfabet. I Sør-Korea og Nord-Korea refereres det til henholdsvis Hanguk og Chosŏn for å beskrive den koreanske nasjonen. Navnet Korea benyttes i internasjonale sammenhenger og er avledet av navnet på det tidligere kongedømmet Goguryeo.

Historisk har nasjonen blitt sterkest påvirket av Kina, men etter flere kriger mot nabostatene stod Japan fram som en regional stormakt på begynnelsen av 1900-tallet, noe som resulterte i en kolonialisering av Korea mellom 1910 og 1945.

Koreakrigen brøt ut i 1950 og har satt dype spor i det koreanske samfunnet. Krigen befestet også delingen av Korea.

Etter Koreakrigen har Sør-Korea utviklet seg kapitalistisk og vestlig-orientert. Landet har oppnådd status som i-land etter å ha blitt Asias tredje største og verdens 12. største økonomi, og det referes gjerne til «Mirakelet ved Hanelva» for å beskrive landets utvikling. Sør-Korea har som en følge av dette engasjert seg stadig sterkere internasjonalt, blant annet som G20-, WHO og OECD-medlem og som arrangør av Sommer-OL i 1988 og VM i fotball 2002.

Nord-Korea har på sin side utviklet seg i stalinistisk og isolasjonistisk retning, basert på den politiske ideologien Juche og i nyere tid Songun, politisk og økonomisk støttet av Sovjetunionen fram til 1990, deretter Kina, men uten å ha oppnådd verken Kinas eller Sør-Koreas økonomiske eller politiske utvikling.

De to koreanske statene hevder begge at koreansk gjenforening er sitt politiske mål.

Nuvola filesystems www.png Mer om Korea...
  rediger Korea i dag
mandag
1.
september

  rediger Ukas Korea-artikkel
Sør-Koreansk frimerke med Dangun-året 4289 (1956)
Den koreanske kalenderen er en lunisolarkalender som på samme måte som med tilsvarende tradisjonelle kalendre i Øst-Asia er basert på den kinesiske kalender. Datoer er kalkulert fra den koreanske meridianen, og merkedager og festivaler er basert på koreansk kultur.

Den gregorianske kalenderen ble offisielt tatt i bruk i 1895, men tradisjonelle festivaler og årsberegning for eldre generasjoner er fremdeles basert på den gamle kalenderen. Den største festivalen i Korea er Seolnaal, den første dagen i den tradisjonelle koreanske nyttårsfeiringen. Andre viktige festdager er Daeboreum eller Boreumdaal (den første fullmåne), Dano (vårfest) og Chuseok (høstfest).

Den tradisjonelle kalenderen viste årstall via koreanske æranavn fra 270 til 963. Kinesiske æranavn ble brukt til 1895 da en fra offisielt hold sluttet å bruke månekalenderen. Den gregorianske kalenderen ble tatt i bruk av keiserdømmet Korea den 1. januar 1895, men med årstall nummerert fra etableringen av kongedømmet Joseon i 1393. Fra 1897 ble koreanske æranavn brukt for sine egne årsperioder inntil den japanske anneksjon av Korea i 1910. Da overtok japanske æranavn for å telle år i den gregorianske kalenderen inntil okkupasjonen tok slutt i 1945.

  rediger Ukas biografi
Lee Young-Pyo.jpg
Lee Young-pyo (født 23. april 1977 i Hongcheon, Gangwon) er en sørkoreansk fotballspiller som spiller for Al-Hilal i den sauduarabiske toppserien. Han spiller som forsvarer. Han er også kjent som en hengiven kristen, og har en gang sagt at flere kristne personer på laget gjør det bedre. Hans tidligere trener Martin Jol kalte han en gang: «the best left-back in Holland, and one of the best left-backs in Europe today». 19. november 2008 ble Lee den sjuende koreanske spilleren som fikk 100 landskamper, i VM-kvalifiseringskampen mot Saudi-Arabia.
   Utvalgt sted
Jeju by

Jeju by er en by i den sørkoreanske provinsen Jeju, som består av øya med samme navn. Antall innbyggere er vel 360 000. I juli 2006 ble det etter en folkeavstemming bestemt at byen Jeju skulle slås sammen med regionen Bukjeju, slik at den nye regionen omfatter hele den nordlige delen av øya Jeju.

Byen er kjent for sine milde vintre. På grunn av den gunstige geografiske plasseringen mottar byen det aller meste av turisttrafikken inn og ut av øya som teller over 4 millioner årlig, i hovedsak fra Korea, Kina og Japan hvert år. Stedet har en godt utviklet tjenestenæring, som blant annet inkluderer flere casinoer.

Grensa mellom Jeju by og Seogwipo som dekker den sørlige delen av øya, krysser blant annet øyas høyeste fjell Hallafjellet.

Blant Jejus viktigste attraksjoner er Samseonghyeol-hulene, Hallafjellet nasjonalpark og verdens største botaniske hage, Bunjae Artpia.

Les mer

  rediger Visste du at…
  • ...Sejong by (bildet) er navnet på en by som er under oppføring 120 km sør før Seoul, med plass til 500.000 innbyggere ?
Sejong City
  rediger Utvalgt artikkel fra koreansk wikipedia
스발바르 제도 (Svalbard)는 유럽 본토의 북부, 대서양에 위치한 군도이다. 노르웨이와 북극점의 중간에 자리하고 있다. 북위 76°~81°, 동경 10°~35° 사이의 여러 섬으로 이루어져 있다. 노르웨이 왕국의 영토로 스핏스베르겐 섬, 비에르뇌위아 섬, 호펜 섬의 세 섬만이 유인도로, 가장 인구가 많은 마을은 롱위에아르뷔엔이다.
  rediger Utmerkede og anbefalte artikler
Utmerkede artikler Utmerkede artikler:

Kim Il-sung

  Anbefalte artikler Anbefalte artikler:

Lee Myung-bak • Park Chung-hee • Syngman Rhee • Sør-Korea under Vinter-OL 2010

  Gode lister Gode lister:
  rediger Vinter-OL 2018
Pyeongchang
1257 dager igjen
Vinter-OL 2018
  rediger Relaterte portaler

Asia  · Japan  · M*A*S*H

  rediger Aktuelt

Portal:Korea/Aktuelt/september 2014

  rediger Ukas bilde
Taepyeongmu.
Hoffdansen Taepyeongmu
  rediger Utvalgt kart
Pyongyang ca 1930.
Japansk kart over Heijo (Pyongyang) fra ca. 1930
  rediger Nye artikler
  rediger Ønskede artikler

Sjekk ellers følgende lister på EN:WP for tips:

Andre Korea-portaler gir ellers mange forslag:

  rediger Kategoritrær
  rediger Eksterne lenker

Medier (Sør-Korea)

Medier (Sør-Korea)

Medier (Nord-Korea)

Annet

Annet