Portal:Korea

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Map of Korea blank.svg
Velkommen til Koreaportalen!
환영합니다!

Panorama Himmelssee 3800px.jpg
  rediger Introduksjon

Korea.
Satellittfoto.
Korea er en halvøy og en nasjon, som siden andre verdenskrig er delt i to stater; Republikken Korea (Sør-Korea) og Den demokratiske folkerepublikken Korea (Nord-Korea). Befolkningen er en homogen etnisk folkegruppe som snakker et eget språk og benytter sitt eget alfabet. I Sør-Korea og Nord-Korea refereres det til henholdsvis Hanguk og Chosŏn for å beskrive den koreanske nasjonen. Navnet Korea benyttes i internasjonale sammenhenger og er avledet av navnet på det tidligere kongedømmet Goguryeo.

Historisk har nasjonen blitt sterkest påvirket av Kina, men etter flere kriger mot nabostatene stod Japan fram som en regional stormakt på begynnelsen av 1900-tallet, noe som resulterte i en kolonialisering av Korea mellom 1910 og 1945.

Koreakrigen brøt ut i 1950 og har satt dype spor i det koreanske samfunnet. Krigen befestet også delingen av Korea.

Etter Koreakrigen har Sør-Korea utviklet seg kapitalistisk og vestlig-orientert. Landet har oppnådd status som i-land etter å ha blitt Asias tredje største og verdens 12. største økonomi, og det referes gjerne til «Mirakelet ved Hanelva» for å beskrive landets utvikling. Sør-Korea har som en følge av dette engasjert seg stadig sterkere internasjonalt, blant annet som G20-, WHO og OECD-medlem og som arrangør av Sommer-OL i 1988 og VM i fotball 2002.

Nord-Korea har på sin side utviklet seg i stalinistisk og isolasjonistisk retning, basert på den politiske ideologien Juche og i nyere tid Songun, politisk og økonomisk støttet av Sovjetunionen fram til 1990, deretter Kina, men uten å ha oppnådd verken Kinas eller Sør-Koreas økonomiske eller politiske utvikling.

De to koreanske statene hevder begge at koreansk gjenforening er sitt politiske mål.

Nuvola filesystems www.png Mer om Korea...
  rediger Korea i dag
onsdag
1.
april

  rediger Ukas Korea-artikkel
Parti fra elva i 2008.
Imjinelva (koreansk: 임진강 (림진강), Imjin'gang) er en elv som har sitt utspring i Nord-Korea og som renner ut i Hanelva i Sør-Korea, og videre ut i Vesthavet. Elva er den største som passerer den demilitariserte sonen. Elva har vært åsted for to store kriger. Slaget ved Imjinelva (1592) under Imjinkrigen og Slaget ved Imjinelva (1951) under Koreakrigen.
  rediger Ukas biografi
BoA
BoA (borgerlig navn; Kwon Boa, født 5. november 1986 i Guri i Gyeonggi, Sør-Korea) er en sørkoreansk sanger/ikon som er bedre kjent for hennes artistiske navn BoA* (Beat of Angel). Hun har utgitt album i både Sør-Korea og Japan. Hennes koreanske plateselskap, SM Entertainment, har hjulpet henne til å bli et tverrkulturelt ikon for alle i Asia. Hun har utgitt 10 album, tre mini-album, to oppsamlingsalbum, to remix-album og over tretti singler i Sør-Korea og Japan.
   Utvalgt sted
Risåkre i Geochang.

Geochang er ett fylke i provinsen Sør-Gyeongsang i Sør-Korea. Fylket ligger i provinsens nordvestre hjørne og er preget av de sørlige delene av Sobaekfjellene som i sin tur springer ut fra Taebaekfjellene og går i sørvestlig retning mor landets sørlige kyst.

Fylkets gjennomsnittshøyde er mer enn 200 moh. Dette gjør at fylket er blir hjem for mange fjell på godt over 1000 meter. Høyest er Namdeogyufjellet på 1594 moh, som ligger i Deogyufjellet nasjonalpark. I sør ligger deler av den kunstige innsjøen Hapcheonho i fylket. Den ble anlagt i forbindelse med en utviklingsplan for Nakdongelva der Hapcheondammen ble anlagt mellom 1984 og 1988 i nabofylket Hapcheon.

Les mer

  rediger Visste du at…
  • ...Geobukseon (bildet) var en type marinefartøy, som i første rekke ble benyttet mot japanske pirater og invasjoner mot Koreas kyst ?
Geobukseon.
  rediger Utvalgt artikkel fra koreansk wikipedia

로센보르그 BK(Rosenborg Ballklub)는 트론헤임를 연고로 하는 노르웨이의 축구 클럽이다. 이 축구단은 1917년 창단되었다. 현재 티펠리겐에 속해 있으며 06-07시즌은 1위로 마감하였다.

로센보르그는 1917년에 오드 (Odd)라는 이름으로 창단되었다. 로센보르그는 리그 우승 20회와 컵 대회 우승 9회 기록을 보유하고 있으며, 노르웨이의 강력한 팀 가운데 하나이다. 로센보르그의 리그 13회 연속 우승은 라트비아의 스콘토 리가의 14회 연속 우승에 이어 두 번째 기록이다. 두 팀의 기록 모두 2005년에 1위자리를 빼앗기며 끝나고 말았다.
  rediger Utmerkede og anbefalte artikler
Utmerkede artikler Utmerkede artikler:

Kim Il-sung

  Anbefalte artikler Anbefalte artikler:

Lee Myung-bak • Park Chung-hee • Syngman Rhee • Sør-Korea under Vinter-OL 2010

  Gode lister Gode lister:
  rediger Vinter-OL 2018
Pyeongchang
1045 dager igjen
Vinter-OL 2018
  rediger Relaterte portaler

Asia  · Japan  · M*A*S*H

  rediger Aktuelt

Portal:Korea/Aktuelt/april 2015

  rediger Ukas bilde
Juchetårnet.
Juchetårnet i Pyongyang
  rediger Utvalgt kart
Gammelt kart over Korea.
Gammelt kart over Korea (1531)
  rediger Nye artikler
  rediger Ønskede artikler

Sjekk ellers følgende lister på EN:WP for tips:

Andre Korea-portaler gir ellers mange forslag:

  rediger Kategoritrær
  rediger Eksterne lenker

Medier (Sør-Korea)

Medier (Sør-Korea)

Medier (Nord-Korea)

Annet

Annet