Portal:Bergen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi


   Bergenportalen

Bergen er en by og en kommune i Hordaland fylke, og regnes ofte som landsdelen Vestlandets hovedstad.

Bergen er den nest største byen i Norge med 256 600 innbyggere (2010). Bergen og omland har til sammen 373 530 innbyggere (2008), som utgjør 30% av befolkningen på Vestlandet. Byen ligger ved kysten og er omgitt av «De syv fjell». I byvåpenet, som regnes som Norges eldste, fremstår de syv fjell stilistisk som byens fundament.

Bergen ble grunnlagt i 1070 av kong Olav Kyrre. Byens opprinnelige navn var Bjørgvin, som betyr «den grønne engen mellom fjellene». Bergen var Norgesveldets hovedstad frem til år 1314, Nordens største by omkring år 1600, og Norges største by frem til 1830-årene. Bryggen i Bergen er en UNESCO-listet del av verdens kulturarv, og minner om byens historiske tilknytning til Hansaforbundet.

Bergen er administrasjonsby for blant annet Hordaland fylke, Gulating lagdømme og Bjørgvin bispedømme i Den norske kirke.

Bergens bysang heter «Udsigter fra Ulrikken».

Les mer...

arkiv   Utvalgt artikkel
Håkonshallen med Rosenkrantztårnet i bakgrunnen
Håkonshallen er en middelaldersk steinhall i Bergen. Den ble først oppført under Håkon Håkonssons styre av Norge (1217-1263). Første gang man vet hallen ble brukt var under Håkons sønn Magnus (senere kjent som Magnus Lagabøte) sitt bryllup den 11. september 1261. Nå til dags bestyres Håkonshallen av Bymuseet i Bergen, som også bestyrer Rosenkrantztårnet (rett ved Håkonshallen), Gamle Bergen, Lepramuseet m.fl. Håkonshallen brukes også en del til konsertvirksomhet, særlig korsang og kammermusikk.

Les mer

arkiv   Utvalgt bilde
Bergen.
Bergen.
Bergen sett fra Fløyen

Bildearkiv

arkiv   Visste du at…
   Relaterte portaler
arkiv   Utvalgt biografi
Cecilie Leganger
Cecilie Leganger (født 12. mars 1975 i Bergen) er en norsk håndballspiller. Hun startet med håndball da hun var 13 år og allerede i en alder av 18 år oppnådde hun status som verdens beste målvakt. Hun debuterte på landslaget første gang 2. februar 1993. Hun la opp som 20 åring etter tre suksessfulle år. Men hun kom tilbake ett år senere og begynte i Bækkelaget hvor hun ble i fire år.

Biografiarkiv

   Kategorier
   Utmerkede og anbefalte artikler