Liste over Færøyenes lagtingsformenn

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Færøyenes riksvåpen
Færøyenes politiske system



Lagtingsformannen (færøysk: løgtingsformaðurin) er den som leder møtene på Lagtinget, den lovgivende forsamlingen på Færøyene. Lagtingets formannskap, som foruten lagtingsformannen består av tre nestformenn, planlegger og leder det daglige arbeidet på Lagtinget. Når Lagtinget ikke er samlet, treffer lagtingsformannen de forføyninger som måtte vise seg påkrevet med hensyn til Lagtingets indre anliggender. Det er også lagtingsformannen som avgjør om et forslag skal sendes til komitébehandling, samt i hvilken komité det skal behandles.

Fra etableringen på 1000-tallet og frem til Lagtingets oppløsning i 1816 var det lagmannen som hadde denne oppgaven, men etter at Lagtinget ble gjenopprettet i 1852, var det amtmannen som ledet Lagtinget. Amtmannen var den danske kongens ombudsmann. Amtmannen mistet sitt sete i Lagtinget ved en lovendring i 1923, og Lagtinget fikk tilbake retten til å velge sin egen formann. Lagtingsformannen og lagtingsformannskapet velges i utgangspunktet for fire år den første gangen det nye Lagtinget trer sammen etter et lagtingsvalg.

Den første lagtingsformannen var Oliver Effersøe fra Sambandsflokkurin, valgt i 1924. Siden 1924 har det vært i alt 21 lagtingsformenn, og mange av dem har sittet i flere perioder. Både Hergeir Nielsen, Johan Poulsen, Jákup Frederik Øregaard og Thorstein Petersen har sittet ved tre anledninger. Den lengstsittende var Øregaard, med 17 år.

Den yngste lagtingsformannen var Edward Mitens fra Sjálvstýrisflokkurin, som var 39 år gammel da han ble valgt i 1928, mens den eldste var Jørgen Thomsen fra Javnaðarflokkurin, som var 63 år gammel da han ble valgt i 1990. Alle lagtingsformennene har representert de fire store partiene i færøysk politikk, nemlig Sambandsflokkurin, Sjálvstýrisflokkurin, Javnaðarflokkurin og Tjóðveldisflokkurin (nå Tjóðveldi). Den yrkesvise fordelingen har vært åtte lærere, to kjøpmenn/forretningsmenn, to regnskapsførere, to skipsredere, to sysselmenn (lensmenn), én revisor, én bankdirektør, én journalist, én sakfører, én arbeidsformann og én forsikringsagent. Geografisk er Eysturoy, Suðuroy og Suðurstreymoy klart overrepresenterte, mens ingen lagtingformenn har representert Sandoy eller Vágar.

Periode Navn Parti Valgkrets Yrke Levetid
1924–1928 Oliver Effersøe Sambandsflokkurin Suðuroy Sysselmann 1863–1933
1928–1930 Edward Mitens Sjálvstýrisflokkurin Suðuroy Sakfører 1889–1973
1930–1932 Oliver Effersøe Sambandsflokkurin Suðuroy Sysselmann 1863–1933
1932–1936 Johan Poulsen Sambandsflokkurin Eysturoy Lærer 1890–1980
1936–1938 Edward Mitens Sjálvstýrisflokkurin Suðuroy Sakfører 1889–1973
1938–1940 Johan Poulsen Sambandsflokkurin Eysturoy Lærer 1890–1980
1940–1943 Johan H. Danbjørg Javnaðarflokkurin Suðuroy Lærer 1896–1968
1943–1945 Thorstein Petersen Fólkaflokkurin Suðurstreymoy Bankdirektør 1899–1960
1945 Kristian Djurhuus Sambandsflokkurin Suðuroy Sysselmann 1895–1984
1945–1946 Thorstein Petersen Fólkaflokkurin Suðurstreymoy Bankdirektør 1899–1960
1946–1950 Jákup Frederik Øregaard Javnaðarflokkurin Eysturoy Kjøpmann 1906–1980
1950 Thorstein Petersen Fólkaflokkurin Suðurstreymoy Bankdirektør 1899–1960
1950–1951 Hákun Djurhuus Fólkaflokkurin Norðoyar Lærer 1908–1987
1951–1958 Johan Poulsen Sambandsflokkurin Eysturoy Lærer 1890–1980
1958–1963 Jákup Frederik Øregaard Javnaðarflokkurin Eysturoy Kjøpmann 1906–1980
1963–1966 Sámal Petersen Sjálvstýrisflokkurin Norðoyar Lærer 1904–1976
1966–1978 Jákup Frederik Øregaard Javnaðarflokkurin Eysturoy Kjøpmann 1906–1980
1978–1979 Agnar Nielsen Sambandsflokkurin Norðurstreymoy Skipsreder 1928–
1979–1980 Hilmar Bech Javnaðarflokkurin Suðuroy Lærer 1933–
1980–1984 Jógvan Sundstein Fólkaflokkurin Suðurstreymoy Revisor 1933–
1984–1987 Jacob Lindenskov Javnaðarflokkurin Suðurstreymoy Forsikringsagent 1933–
1987–1988 Hergeir Nielsen Tjóðveldisflokkurin Suðuroy Lærer 1949–
1988–1989 Jógvan Sundstein Fólkaflokkurin Suðurstreymoy Revisor 1933–
1989 Hergeir Nielsen Tjóðveldisflokkurin Suðuroy Lærer 1949–
1989–1990 Agnar Nielsen Sambandsflokkurin Norðurstreymoy Skipsreder 1928–
1990–1991 Jørgen Thomsen Javnaðarflokkurin Eysturoy Arbeidsformann 1927–1995
1991–1993 Anfinn Kallsberg Fólkaflokkurin Norðoyar Regnskapsfører 1947–
1993–1994 Lasse Klein Sjálvstýrisflokkurin Eysturoy Regnskapsfører 1950–
1994 Jógvan I. Olsen Sambandsflokkurin Eysturoy Skipsreder 1930–
1994–1995 Marita Petersen Javnaðarflokkurin Suðurstreymoy Lærer 1940–2001
1995–1998 Jógvan I. Olsen Sambandsflokkurin Eysturoy Skipsreder 1930–
1998–2002 Finnbogi Ísakson Tjóðveldisflokkurin Suðurstreymoy Journalist 1943–2005
2002–2008 Edmund Joensen Sambandsflokkurin Eysturoy Forretningsmann 1944–
2008–2011 Hergeir Nielsen Tjóðveldi Suðuroy Lærer 1949–
2011– Jógvan á Lakjuni Fólkaflokkurin Eysturoy Lærer 1952–

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Løgtingið 150 – Hátíðarrit, bind 2 (2002), s. 376–379. (PDF)