Portal:Film

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Pix.gif

Portal-Film.gif

Sitat The only way to maintain a moderate sum of happiness in this life, is not to worry about the future or regret the past too much. Sitat
Mel Gibson
Velkommen til filmportalen. Her skal du kunne finne interessante artikler om filmer, skuespillere, regissører og andre filmrelaterte emner. Hvis du ønsker å bidra med filmstoff på Wikipedia kan du ta en titt i boksen med overskriften «Ting du kan gjøre» nederst i portalen. Hvis det er noe du savner i selve portalen kan du enten legge det til, eller ta det opp på portalens diskusjonsside. Ha forøvrig god lesing.
  rediger Film
Film
Film er fremstilling og gjengivelse av bevegelige, fotografiske bilder. Ordet kommer fra den fotografiske filmen bildene (til våre dager) blir projisert fra. Digitale medier gjør imidlertid nå (2006) sitt inntog som bærer.

De fleste filmer blir innspilte etter et manus, med skuespillere som fremfører manusets dialoger og handlinger. Regissøren har kontrollen over selve fremstillingen, som blir bevart ved hjelp av kamera og diverse lydutstyr. Resultatet blir en mengde scener, som blir klippet sammen til en helhet, og deretter vanligvis vist på kino eller TV. Det finnes også andre typer filmer, som animasjonsfilmer der rollefigurene er tegnet eller blir fremstilt ved hjelp av dukker, og dokumentarfilmer der hensikten er å avbilde virkeligheten.

I dag er filmindustrien en av verdens største industrier, og de fleste filmene blir i dag laget i Hollywood i USA og Bollywood i India.


   Utvalgt artikkel
«Hollywood»-skiltet

Det berømte Hollywoodskiltet i Los Angeles i California ble satt opp i 1923 for å promotere et nytt byggefelt i utvikling i skråningen ovenfor Hollywood. Bokstavene var 9 meter brede og 15 meter høye, og var opprinnelig dekket med lyspærer. Skiltet ble offisielt avduket den 13. juli 1923. Det stod opprinnelig «Hollywoodland» på skiltet, og i mange år ble skiltet stående. Man antok egentlig at skiltet skulle stå i omtrent ett og et halvt år. I 1932 begikk skuespillerinnen Peg Entwistle selvmord da hun hoppet i døden fra bokstaven H. Syv år senere, i 1939, avtok det offisielle vedlikeholdet av skiltet.

Skiltet er lokalisert på toppen av Mount Lee i Griffith Park (34°8′2,56″N 118°19′18″V), og er nå et registrert varemerke som ikke kan brukes uten tillatelse fra Hollywood Chamber of Commerce.

Les mer

   Utvalgt biografi
Alba, Jessica (2007b).jpg

Jessica Marie Alba (født 28. april 1981 i Pomona, California) er en amerikansk skuespillerinne. Hun er kanskje mest kjent for sine roller i TV-serien Dark Angel, samt filmene Honey, Sin City og Fantastic Four. Albas første opptreden i en film var i en liten rolle i filmen Camp Nowhere, som Gail. Hun ble opprinnelig leid inn for to uker, men rollen hennes viste seg snart å være to måneders arbeide da en av de mer prominente skuespillerne sluttet, og Alba ble plukket ut til å erstatte henne på grunn av at de to hadde lik hårfarge. Den unge Alba opptrådte senere i to nasjonale TV-reklamer for Nintendo og J.C. Penney, og senere hadde hun roller i flere uavhengige filmer. Hun begynte med TV-arbeid i 1994, da hun fikk en tilbakevendende rolle som den unge snobben Jessica i tre episoder av Nickelodeon-serien The Secret World of Alex Mack. Siden fikk hun rollen som Maya i de to første sesongene i TV-serien om Flipper. I 1995 hadde hun en rolle i filmen Venus Rising, som unge Eve.

Alba fikk større Hollywoodroller fra 1999, etter at hun opptrådte som et medlem av en snobbete high school-gjeng i Drew Barrymores romantiske komedie Ukysset, og som den kvinnelige hovedrollen i komediegrøsseren Idle Hands samme år. Hennes store gjennombrudd kom da hun var stjernen i Fox' science-fiction-serie Dark Angel, der manusforfatter og regissør James Cameron plukket henne ut blant 1200 kandidater til rollen som den genetisk modifiserte supersoldaten Max Guevera. Les mer

  rediger Visste du at …
  rediger Ting du kan gjøre
  rediger 19. desember i filmhistorien
Jennifer Beals
  rediger Kategorier
Film på andre Wikimedia-prosjekter
Commons-logo.svg Commons har mer multimedia relatert til film
Wikiquote-logo-en.png Wikiquote har sitater fra filmer