Portal:Film

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Pix.gif

Portal-Film.gif

Sitat My thumbs have gone weird. I'm in the middle of a fucking overdose. My heart's beating like a fucked clock. Sitat
– «Marwood» i Whitnail og jeg
Velkommen til filmportalen. Her skal du kunne finne interessante artikler om filmer, skuespillere, regissører og andre filmrelaterte emner. Hvis du ønsker å bidra med filmstoff på Wikipedia kan du ta en titt i boksen med overskriften «Ting du kan gjøre» nederst i portalen. Hvis det er noe du savner i selve portalen kan du enten legge det til, eller ta det opp på portalens diskusjonsside. Ha forøvrig god lesing.
  rediger Film
Film
Film er fremstilling og gjengivelse av bevegelige, fotografiske bilder. Ordet kommer fra den fotografiske filmen bildene (til våre dager) blir projisert fra. Digitale medier gjør imidlertid nå (2006) sitt inntog som bærer.

De fleste filmer blir innspilte etter et manus, med skuespillere som fremfører manusets dialoger og handlinger. Regissøren har kontrollen over selve fremstillingen, som blir bevart ved hjelp av kamera og diverse lydutstyr. Resultatet blir en mengde scener, som blir klippet sammen til en helhet, og deretter vanligvis vist på kino eller TV. Det finnes også andre typer filmer, som animasjonsfilmer der rollefigurene er tegnet eller blir fremstilt ved hjelp av dukker, og dokumentarfilmer der hensikten er å avbilde virkeligheten.

I dag er filmindustrien en av verdens største industrier, og de fleste filmene blir i dag laget i Hollywood i USA og Bollywood i India.


   Utvalgt artikkel

Donald Duck er en tegnefilm- og tegneseriefigur i Walt Disneys Andeby. Han dukket første gang opp i tegnefilmen Den kloke lille høna (The Wise Little Hen) den 9. juni 1934, og gjorde seg utover på 1930-tallet bemerket sammen med Langbein i kortfilmene om Mikke Mus. Disney oppdaget nemlig tidlig at hans hjertebarn Mikke Mus ikke var spesielt morsom alene, og gav Donald rollen som Mikkes hissige medhjelper. Siden hadde Donald hovedrollen i en rekke egne filmer, og fikk i tillegg en egen tegneserie oppkalt etter seg. Les mer

   Utvalgt biografi
Charlie Chaplin

Sir Charles (Charlie) Spencer Chaplin (født 16. april 1889, død 25. desember 1977) var en britisk skuespiller, regissør og komponist.

Chaplin ble født i byen London i England. Foreldrene var fattige varieteartister. De flyttet fra hverandre rett etter at Charlie ble født, og Charlie og hans bror Sydney vokste opp hos moren, Hannah Harriette Hill. Charlies barndom kan man trygt si var hard, i perioder kunne han være alene i London i dagesvis uten mat. I 1896 ble moren arbeidsløs og kunne ikke forsørge barna, som først ble sendt til et fattighus og deretter til et barnehjem.

Les mer

  rediger Visste du at …
  rediger Ting du kan gjøre
  rediger 21. august i filmhistorien
  rediger Kategorier
Film på andre Wikimedia-prosjekter
Commons-logo.svg Commons har mer multimedia relatert til film
Wikiquote-logo-en.png Wikiquote har sitater fra filmer