Portal:Film

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Pix.gif

Portal-Film.gif

Sitat My thumbs have gone weird. I'm in the middle of a fucking overdose. My heart's beating like a fucked clock. Sitat
– «Marwood» i Whitnail og jeg
Velkommen til filmportalen. Her skal du kunne finne interessante artikler om filmer, skuespillere, regissører og andre filmrelaterte emner. Hvis du ønsker å bidra med filmstoff på Wikipedia kan du ta en titt i boksen med overskriften «Ting du kan gjøre» nederst i portalen. Hvis det er noe du savner i selve portalen kan du enten legge det til, eller ta det opp på portalens diskusjonsside. Ha forøvrig god lesing.
  rediger Film
Film
Film er fremstilling og gjengivelse av bevegelige, fotografiske bilder. Ordet kommer fra den fotografiske filmen bildene (til våre dager) blir projisert fra. Digitale medier gjør imidlertid nå (2006) sitt inntog som bærer.

De fleste filmer blir innspilte etter et manus, med skuespillere som fremfører manusets dialoger og handlinger. Regissøren har kontrollen over selve fremstillingen, som blir bevart ved hjelp av kamera og diverse lydutstyr. Resultatet blir en mengde scener, som blir klippet sammen til en helhet, og deretter vanligvis vist på kino eller TV. Det finnes også andre typer filmer, som animasjonsfilmer der rollefigurene er tegnet eller blir fremstilt ved hjelp av dukker, og dokumentarfilmer der hensikten er å avbilde virkeligheten.

I dag er filmindustrien en av verdens største industrier, og de fleste filmene blir i dag laget i Hollywood i USA og Bollywood i India.


   Utvalgt artikkel
Snow white 1937 trailer screenshot (2).jpg

Snehvit og de syv dvergene er en amerikansk tegnefilm fra 1937, basert på brødrene Grimms versjon av det tyske folkeeventyret om Snehvit, og kjent for å være verdens første helaftens tegnefilm. Disneys film hadde verdenspremiere den 21. desember 1937, hvor den satte en ny standard for fremtiden, men hadde ikke offisiell premiere i USA før 8. februar 1938. Snehvit og de syv dvergene ble nominert til Oscar for beste originalmusikk og Walt Disney ble tildelt en æresoscar, samt syv ministatuetter for «sin innovasjon innen det store nye underholdningområdet».

Snehvit er en ung vakker pike med «hud hvit som sne, lepper røde som blod og hår sort som ebenholt». Hennes stemor er rikets dronning som selv vil være den vakreste i landet. Hver dag spør hun sitt magiske speil: «Speil, speil på veggen der – hvem er vakrest i landet her?" – og så lenge speilet gir svaret «Du, min dronning, er vakrest i landet her» er hun fornøyd. Men en dag svarer speilet at det er Snehvit som er vakrest i landet, noe som gjør dronningen rasende. Hun beordrer en jeger å ta med Snehvit ut i skogen for å ta livet av henne. Som bevis vil hun ha tilbake Snehvits hjerte i ett skrin.

Les mer

   Utvalgt biografi
Coen-brødrene ved ved filmfestivalen i Cannes, 2001.

Hayao Miyazaki (宮崎駿, Miyazaki Hayao, født 5. januar 1941 i Tokyo) er en japansk filmregissør, animatør og tegneserieskaper.

Miyazaki begynte å arbeide med animasjonsfilm allerede i 1963 og har siden vært med på et stort antall filmer. Han er i dag leder av animasjonsfilmstudioet Studio Ghibli og en av de aller fremste innen animasjonsfilm med ansvar for flere svært populære filmer i anime-sjangeren. Han har også lagd en lengre tegneserie i manga-stil, Nausicaä of the Valley of Wind, som har blitt hyllet av både kritikere og publikum.

I 2002 ble Miyazaki belønnet med en Oscar for beste helaftens animasjonsfilm med sin kjempesuksess Chihiro og heksene. Ellers har han blant annet regissert Min nabo Totoro (1988), Prinsesse Mononoke (1997) og Det levende slottet (norsk premiere 5. oktober 2005). Kikis budservice fra 1989 hadde norsk premiere 14. desember 2007. Les mer

  rediger Visste du at …
  rediger Ting du kan gjøre
  rediger 28. januar i filmhistorien
Elijah Wood


  rediger Kategorier
Film på andre Wikimedia-prosjekter
Commons-logo.svg Commons har mer multimedia relatert til film
Wikiquote-logo-en.png Wikiquote har sitater fra filmer