Portal:Film

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Pix.gif

Portal-Film.gif

Sitat I'm trying to find a man to share my life with, but it's not been easy. I'm a 35-year-old woman with two small children! Sitat
Nicole Kidman
Velkommen til filmportalen. Her skal du kunne finne interessante artikler om filmer, skuespillere, regissører og andre filmrelaterte emner. Hvis du ønsker å bidra med filmstoff på Wikipedia kan du ta en titt i boksen med overskriften «Ting du kan gjøre» nederst i portalen. Hvis det er noe du savner i selve portalen kan du enten legge det til, eller ta det opp på portalens diskusjonsside. Ha forøvrig god lesing.
  rediger Film
Film
Film er fremstilling og gjengivelse av bevegelige, fotografiske bilder. Ordet kommer fra den fotografiske filmen bildene (til våre dager) blir projisert fra. Digitale medier gjør imidlertid nå (2006) sitt inntog som bærer.

De fleste filmer blir innspilte etter et manus, med skuespillere som fremfører manusets dialoger og handlinger. Regissøren har kontrollen over selve fremstillingen, som blir bevart ved hjelp av kamera og diverse lydutstyr. Resultatet blir en mengde scener, som blir klippet sammen til en helhet, og deretter vanligvis vist på kino eller TV. Det finnes også andre typer filmer, som animasjonsfilmer der rollefigurene er tegnet eller blir fremstilt ved hjelp av dukker, og dokumentarfilmer der hensikten er å avbilde virkeligheten.

I dag er filmindustrien en av verdens største industrier, og de fleste filmene blir i dag laget i Hollywood i USA og Bollywood i India.


   Utvalgt artikkel

«Olsenbanden» er en serie filmkomedier laget i hovedsak på 1970-tallet. Arve Opsahl spilte hovedrollen som Egon Olsen. Serien med filmer er basert på en dansk serie med samme navn. I den spiller blant andre den danske skuespilleren Benny Hansen og Ove Sprogøe.

Banden har sine røtter i Oslo, og det meste foregår der. De bruker Kjells hus på Kampen i Norderhovdgaten som base. Olsenbanden har også en svensk søsterserie som heter Jönssonligan, hvor den svenske skuespilleren Björn Gustafson spiller Dynamitt-Harry.

Les mer

   Utvalgt biografi
Kirsten Dunst på Toronto Film Festival i 2005

Kirsten Caroline Dunst (født 30. april 1982 i Point Pleasant, New Jersey) er en amerikansk skuespiller av tysk og svensk opprinnelse. Hun er kjent for filmer som Spider-Man, Little Women og Bring It On.

Hun startet sin karriere som treåring i TV-reklamer. Hun fikk sin filmdebut på det store lerret i Woody Allens Oedipus Wrecks fra New York Stories-trilogien i 1989. Kort tid etter fikk hun en liten rolle som datter til Tom Hanks' rollefigur i Brian De Palmas lite suksessfulle Forfengelighetens bål fra 1990, hvor hun også spilte mot Melanie Griffith og Bruce Willis.

Hennes gjennombrudd kom som barnevampyr i En vampyrs bekjennelser, en rolle hun ble nominert til en Golden Globe for. Hennes mest berømte opptreden til nå er rollen som Mary Jane Watson i filmen Spider-Man fra 2002, en rolle hun gjentok i oppfølgeren Spider-Man 2 (2004).

Les mer

  rediger Visste du at …
  rediger Ting du kan gjøre
  rediger 31. mars i filmhistorien
  rediger Kategorier
Film på andre Wikimedia-prosjekter
Commons-logo.svg Commons har mer multimedia relatert til film
Wikiquote-logo-en.png Wikiquote har sitater fra filmer