Portal:Film

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Pix.gif

Portal-Film.gif

Sitat That's easy for you to say, you don't shed on the furniture! Sitat
– «Beast» i X-Men: The Last Stand
Velkommen til filmportalen. Her skal du kunne finne interessante artikler om filmer, skuespillere, regissører og andre filmrelaterte emner. Hvis du ønsker å bidra med filmstoff på Wikipedia kan du ta en titt i boksen med overskriften «Ting du kan gjøre» nederst i portalen. Hvis det er noe du savner i selve portalen kan du enten legge det til, eller ta det opp på portalens diskusjonsside. Ha forøvrig god lesing.
  rediger Film
Film
Film er fremstilling og gjengivelse av bevegelige, fotografiske bilder. Ordet kommer fra den fotografiske filmen bildene (til våre dager) blir projisert fra. Digitale medier gjør imidlertid nå (2006) sitt inntog som bærer.

De fleste filmer blir innspilte etter et manus, med skuespillere som fremfører manusets dialoger og handlinger. Regissøren har kontrollen over selve fremstillingen, som blir bevart ved hjelp av kamera og diverse lydutstyr. Resultatet blir en mengde scener, som blir klippet sammen til en helhet, og deretter vanligvis vist på kino eller TV. Det finnes også andre typer filmer, som animasjonsfilmer der rollefigurene er tegnet eller blir fremstilt ved hjelp av dukker, og dokumentarfilmer der hensikten er å avbilde virkeligheten.

I dag er filmindustrien en av verdens største industrier, og de fleste filmene blir i dag laget i Hollywood i USA og Bollywood i India.


   Utvalgt artikkel
Casablanca, title.JPG

Casablanca er en romantisk amerikansk filmklassiker fra 1942 som utspiller seg i den Vichy-regjerte fransk-marokkanske byen Casablanca under den andre verdenskrig. Filmen er regissert av Michael Curtiz med filmstjernene Humphrey Bogart (Rick) og Ingrid Bergman (Ilsa) i hovedrollene.

Den fokuserer på Ricks konflikt mellem kjærlighet og moral: Han må velge mellom sin kjærlighet til Ilsa og sitt behov for å gjøre det riktige ved å hjelpe hennes mann, motstandsbevegelseshelten Victor Laszlo, med å flykte fra Casablanca for å fortsette kampen mod nazistene.

Filmen blev en umiddelbar suksess og har vært populær til den dag idag. Filmkritikere har rost Bogarts og Bergmans karismatiske skuespillerprestasjoner, kjemien mellom de to hovedrolleinnehaverne, karakterernes dybde, den stramme regien, det blendende manuskriptet og filmens emosjonelle effekt som helhet. Les mer

   Utvalgt biografi
Angelina Jolie

Angelina Jolie (født 4. juni 1975 i Los Angeles) er en amerikansk filmskuespiller. Hun er datter av skuespillerne Jon Voight og Marcheline Bertrand.

Jolie har tre adopterte barn, Maddox, Pax og Zahara, og bor for tiden sammen med skuespilleren Brad Pitt som hun har den biologiske datteren, Shiloh, sammen med. Hun er også kjent for sitt humanistiske arbeid for FNs høykommissær for flyktninger.

Angelina har i flere år jobbet som profesjonell modell i London, New York og Los Angeles. Hun har i tillegg gjennomført teaterutdannelse ved Lee Strasberg Theatre Institute. Hun har også spilt i flere musikkvideoer og hatt roller i fem av brorens filmer som han lagde mens han var student.

Angelina Jolie begynte med flere mindre roller i filmer som Foxfire, Cyborg 2 og Hackers. Hun fikk sitt gjennombrudd i filmen Gia hvor hun spilte fotomodellen Gia Carangi. I dag forbinder de aller fleste henne med rollen som Lara Croft i Tomb Raider-filmene.

For sin rolle som Lisa Rowe i filmen Stjålne år, (Girl, Interrupted) vant hun en Oscar for beste kvinnelige birolle. Les mer

  rediger Visste du at …
  rediger Ting du kan gjøre
  rediger 4. mars i filmhistorien
Andrea Bowen
  rediger Kategorier
Film på andre Wikimedia-prosjekter
Commons-logo.svg Commons har mer multimedia relatert til film
Wikiquote-logo-en.png Wikiquote har sitater fra filmer