Liste over Færøyenes statsministre

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Færøyenes riksvåpen
Færøyenes politiske system



Færøyske statsministere
Kaj Leo Johannesen Jóannes Eidesgaard Anfinn Kallsberg Edmund Joensen Marita Petersen Atli Dam Jógvan Sundstein Atli Dam Pauli Ellefsen Atli Dam Kristian Djurhuus Peter Mohr Dam Hákun Djurhuus Peter Mohr Dam Kristian Djurhuus Andrass Samuelsen

Liste over Færøyenes statsministre omfatter regjeringssjeferFærøyene gjennom tidene. Den offisielle tittelen for disse har på færøysk vært løgmaður, altså lagmann. Tittelen er en videreføring av embetet som ordstyrer på Lagtinget fra rundt år 1000 til 1816. I 1948 trådte den færøyske hjemmestyreloven i kraft, og øyene fikk sin egen regjering. For å skille dagens regjeringssjef fra de historiske lagmennene, oversettes tittelen vanligvis til statsminister, mens dagens ordstyrer på Lagtinget tituleres lagtingsformann. Enkelte statsministre har også utpekt en spesifikk visestatsminister.

Statsministeren velges av Lagtinget, enten etter et lagtingsvalg eller et vedtatt mistillitsvotum. En avtroppende statsminister og dennes regjering vil da bli sittende som et forretningsministerium inntil alle avtaler rundt regjeringssamarbeidet er avklart, samt at ministerne i den nye regjeringen er utnevnt. Endringer i regjeringens sammensetning foretas av statsministeren eller ved mistillitsvoteringer mot ministre i Lagtinget.

Fra 1948 til 2009 har Færøyene hatt tolv statsministre. Fire har vært lærere, to var revisorer, to var forretningsmenn, to var sysselmenn (lensmenn), i tillegg til en maskiningeniør og en regnskapsfører. Den eneste kvinnen har vært Marita Petersen fra Javnaðarflokkurin, som var statsminister fra 1991 til 1993.

Sambandsflokkurin har hatt flest individuelle statsministere, med fem per 2009, mens Javnaðarflokkurin har sittet med makten lengst gjennom Atli Dams 17 år i embetet. På tross av mengden politiske partier, og av disse i dag fire jevnstore, har kun partiene Sambandsflokkurin, Javnaðarflokkurin og Fólkaflokkurin hatt statsministeren. Det eldste partiet, Sjálvstýrisflokkurin, har aldri hatt statsministeren. Geografisk fordeler statsministrene seg på de fire store valgkretsene Suðurstreymoy, Eysturoy, Norðoyar og Suðuroy. Altså representerte statsministrene disse på Lagtinget da de ble valgt til embetet. De små valgkretsene Vágar, Sandoy og Norðurstreymoy har aldri hatt statsministeren, men disse er føde- og oppvekststedene til henholdsvis Pauli Ellefsen, Peter Mohr Dam og Andrass Samuelsen.

Nåværende statsminister er Kaj Leo Johannesen fra Sambandsflokkurin, som tiltrådte 24. september 2008.

Periode Navn Parti Valgkrets Yrke Levetid
19481950 Andrass Samuelsen Sambandsflokkurin Eysturoy Sysselmann 1873–1954
19501958 Kristian Djurhuus Sambandsflokkurin Suðuroy Sysselmann 1895–1984
19581963 Peter Mohr Dam Javnaðarflokkurin Suðuroy Lærer 1898–1968
19631967 Hákun Djurhuus Fólkaflokkurin Norðoyar Lærer 1908–1987
19671968 Peter Mohr Dam Javnaðarflokkurin Suðuroy Lærer 1898–1968
19681970 Kristian Djurhuus Sambandsflokkurin Suðuroy Sysselmann 1895–1984
19701981 Atli Dam Javnaðarflokkurin Suðuroy Maskiningeniør 1932–2005
19811985 Pauli Ellefsen Sambandsflokkurin Suðurstreymoy Revisor 1936–
19851989 Atli Dam Javnaðarflokkurin Suðuroy Maskiningeniør 1932–2005
19891991 Jógvan Sundstein Fólkaflokkurin Suðurstreymoy Revisor 1933–
19911993 Atli Dam Javnaðarflokkurin Suðurstreymoy Maskiningeniør 1932–2005
19931994 Marita Petersen Javnaðarflokkurin Suðurstreymoy Lærer 1940–2001
19941998 Edmund Joensen Sambandsflokkurin Eysturoy Forretningsmann 1944–
19982004 Anfinn Kallsberg Fólkaflokkurin Norðoyar Regnskapsfører 1947–
20042008 Jóannes Eidesgaard Javnaðarflokkurin Suðuroy Lærer 1951–
2008 Kaj Leo Johannesen Sambandsflokkurin Suðurstreymoy Forretningsmann 1964–

Galleri[rediger | rediger kilde]

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]