Kras

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Italiensk karst (Monfalcone).

Kras (italiensk Carso, tysk Karst), også kalt Klassisk Karst eller Krasplatået, er et platå av kalkstein sørvest i Slovenia, som strekker seg inn i nordøstlege områder av Italia. Det ligger mellom Vipavadalen, de lave Vipavskaåsene, de vestligste delene av Brkiniåsene, Triestebukta og en kort del av den italienske grensen mellom Triestebukta og elven Vipava. Den vestlige grensen til Kras er en gammel etnisk grense mellom italienere og slovenere. Regionen er opphavet til det geologiske uttrykket karsttopografi.

Platået stiger brått opp fra de omkringliggende områdene, bortsett fra sørøstsiden der det ikke er så bratt. Platået heller svakt fra sørøst til sørvest og ligger i snitt 334 meter over havet. Siden Kras har en bratt side ut mot Adriaterhavet er platået i mye mindre grad påvirket av det milde klimaet som havet gir til de omkringliggende områdene. Tidligere var den dominerande vegetasjonen eik, men i dag er det furuskoger. Skogene dekker bare en tredjedel av Kras. Mye av pålene som holder Venezia oppe kommer fra tømmer fra dette området.

Kras er kjent for grottene sine. I Slovenia finnes Vilenica (den eldste turistgrotten i verden), Lipicagrotten, Divačagrotten, Kačnagrotten, Postojnagrotten og Škocjangrottene (UNESCO verdensarvsted) og i Italia finnes Grotta Gigante (den største turistgrotten i verden med en spesiell horisontal pendel som måler tidevannskreftene til månen og jorda.

Det meste av Kras ligger sørvest i Slovenia og dekker 429 km² og har omtrent 19 000 innbyggere fordelt på rundt 100 bosetninger. Byen Sežana er den største byen på slovensk side av grensen, der blant annet dikteren Srečko Kosovel ble født. Andre byer er Divača, Dutovlje og Komen. Štanjel er en pittoresk landsby på toppen av nordkanten av platået.

Naturforhold, som boravinden (burja), og det lokale levesettet har formet arkitekturen i Kras, som består av enkle men veldefinerte former. Kras er kjent for vinen som produseres her, kalt teran og prosciutto. En av de største turistsentrene i området er Lipica.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]