Isonzo

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Isonzo
Soča
Soca Kobarid.jpg
LandSlovenia, Italia
Lengde140 km 
Nedbørfelt3 400 km² 
Middelvannføring140 m³/s /s 
StartDe julianske alpene vest for Triglav
  – Høyde1 100 moh.
MunningAdriaterhavet nær Monfalcone
Isonzo
Kart over elven

Koordinater: 45°43′29″N 13°33′22″Ø Isonzo (slovensk: Soča, tysk: Sontig) er en 140 km lang elv i Slovenia og Italia. Kilden ligger i Trentadalen i De julianske alpene i Slovenia, rundt 1 100 meter over havet. Elven renner forbi det høyeste fjellet i Slovenia, Triglav (2 864 moh) før den renner sørover forbi byene Bovec, Kobarid, Tolmin, Nova Gorica og Gorizia. Elven munner ut i Adriaterhavet nær den italienske byen Monfalcone.

Elvedalen utgjorde store deler av frontlinjen mellom Østerrike-Ungarn og Italia under første verdenskrig. Blant annet ble det utkjempet til sammen tolv slag ved Isonzo mellom mai 1915 og november 1917 hvor over 300 000 soldater fra Østerrike-Ungarn og Italia mistet livet.

I Slovenia blir elven også kalt «Den vakre smaragdelva» på grunn av det smaragdgrønne vannet. Den skal være en av de få elvene i verden som har en slik farge gjennom hele løpet. Soča inspirerte den slovenske dikteren Simon Gregorčič til å skrive sitt mest kjente diktet Soči (Til Soča), et mesterverk i slovensk poesi.

Isonzo er kjent for den unike ørretarten Salmo trutta marmoratus (kalla marmorørret), som lever i det krystallklare vannet i de øvre delene av elven. Arten er utryddingstruet på grunn av at andre fiskearter ble satt ut i elven i mellomkrigstiden.

Galleri[rediger | rediger kilde]

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]