Romersk mytologi

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Jupiter og Thetis, maleri av Ingres

Romersk mytologi er mytologien knyttet til antikkens Roma. Mye av mytologien var i hovedsak lånt fra gresk mytologi, men den romerske mytologien var yngre og mer litterær enn sitt motstykke, som var eldre og mer kultisk.

Tidlig romersk mytologi[rediger | rediger kilde]

De eldste romerske mytene beskrev ritualer, religiøst liv og forholdet mellom de forskjellige gudene, og besto også i stor grad av historiske myter om grunnleggelsen av og fremveksten til byen Roma, som i hovedsak handler om mennesker som iblant møter guddommelige innblanding. Den romerske mytologien hadde ingen fortellinger om gudenes historie og bedrifter, som mytene om Titanenes krig eller Heras forføring av Zevs i gresk mytologi, før romerske diktere begynte å etterligne og bruke greske myter i den siste del av den romerske republikk. Merkur er gudenes budbringer, Venus er kjærlighetsgudinnen, Mars er en krigsgud, Jupiter er gudenes konge, Saturn er Jupiters far, Uranus er himmelguden, Neptun er havets gud og Pluto er underverdenens hersker.

Den eldste mytologien betraktet gudene ganske annerledes enn den greske mytologien; den besto for det meste av fortellinger, mens romersk mytologi besto av kompliserte forhold mellom guder og mennesker. På spørsmål om hvem, for eksempel, Demeter er, svarer den greske mytologien med myter som fortellingen om hennes sorg da Persefone var blitt voldtatt av Hades. Den romerske mytologien, derimot, forteller oss at Ceres (det romerske motstykket) hadde en offisiell prest, kalt en flamen, som var underordnet prestene til Jupiter, Mars og Quirinus, men overordnet prestene til Flora og Pomona; Ceres sto i treenighet med to andre jordbruksguder, Liber og Liberia. Sist men ikke minst finnes en lang rekke underordnede guder med spesialiserte roller som bistår Ceres: Sarritor (luking), Messor (innhøsting), Convector (frakting), Conditor (lagring), Insitor (såing) og mange flere.

Religionen til de første romerne ble påvirket av møtet med flere andre, delvis motstridende religioner ettersom Romerriket ble utvidet, og særlig av at den greske mytologien i stor grad ble assimilert. Vi har liten kjennskap til tidlig romersk religion fra samtidige kilder; det meste skriver seg fra senere forfattere som ville redde den gamle religionen fra glemselen, særlig forfatteren Marcus Terentius Varro fra det 1. århundre f.Kr. Andre klassiske forfattere, som Ovid i sin Fasti (Kalender), brukte gresk mytologi til å fylle hull i den romerske tradisjonen.

Mytologien fortalte mye om byens fremvekst og menneskene som bidro til dette; greske helter ble tatt opp i disse fortellingene, særlig Aeneas. En av de beste kilden til mytologien om byens fremvekst er de første bøkene av Livius' Ab urbe condita.

Guder og gudinner[rediger | rediger kilde]

Helter[rediger | rediger kilde]

Andre[rediger | rediger kilde]

Se også[rediger | rediger kilde]