Högvakten

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Tropp fra högvakten på vei fra Stockholms slott til kavallerikasernen.

Högvakten er de avdelingene fra det svenske forsvaret som til enhver tid bevokter Stockholms slott og Drottningholms slott. Högvakten er en viktig del av såvel sikkerhetssystemet ved slottene som den militære beredskapen i Stockholm. Alle soldater i Högvakten er derfor spesielt utdannet for oppgaven. Högvakten består av yrkesoffiserer og vernepliktige soldater, hver tropp avløses etter 1–3 døgns tjeneste. Avløsningsseremonien ved Stockholms slott er en stor turistattraksjon om sommeren.

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Högvakten som avdeling ble opprettet i 1523 for å forsvare Stockholms slott og kongefamilien. Frem til midten av 1800-tallet besto Högvakten av 100–200 mann; styrken hadde også politioppgaver og tjeneste som brannvern. Fra slutten av 1800-tallet har også andre enn den opprinnelige styrken begynt å delta i tjenesten. Fra 1960-tallet utføres Högvakten av alle vernepliktskategorier. I 1981 ble ansvarsområde utvidet til Drottningholms slott da kongefamilien flyttet dit permanent.

Högvakten i dag[rediger | rediger kilde]

Dagens Högvakt gjennomføres av vernepliktige og offiserer fra samtlige avdelinger i Sverige, selv om Livgarden har flest vaktdøgn i året, om lag 190. Den «beridna högvakten» utføres dog kun av eskadroner fra Livgarden, og er basert i Livgardens kavalerikaserne på Östermalm. «Beridna högvakter» er på utvalgte dager i sommerhalvåret.

Kuriosa[rediger | rediger kilde]

Hestene som brukes av «beridna högvakten» eies ikke av det svenske forsvaret, men siden 1987 av en privat stiftelse. På 1980-tallet var det forslag om å legge ned «beridna högvakten» da forsvaret ellers hadde avskaffet hestene. Stiftelsen ble da etablert for å redde virksomheten.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]