Hopp til innhold

Storkyrkobrinken 7

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Bankens navn ved inngangen

Storkyrkobrinken 7 er en bygning i Gamla stan i Stockholm som ble oppført 1873-1876 av Skandinaviska Kreditaktiebolaget. Bygningen ligger på eiendomen Mercurius 12.

Bygningen i tre etasjer ble tegnet av arkitekt Ernst Jacobsson som bankens stockholmshovedkontor. Fasaden i nyrenessanse domineres av de store vindusarkadene i piano nobile. Materialvalget skifter, med hovedpartier av prefabrikerte betongdeler, formpresset tegl, terrakottadetaljer samt polert granitt i søylene. Byggmester var Andreas Gustaf Sällström.

Den store bankhallen var plassert i andre etasje og ble opplyst gjennom de store rundbuede vinduene fra to sider. Bjelkelaget av jernbjelker bæres innvendig av fire par slanke søyler i støpejern. Den øverste etasjen var innredet til kontorlokaler, mens første etasje ble leid ut til butikker, deriblant K.M. Lundberg mellom 1886 og 1901. I den eldre sammenbygde hjørnebygningen mot Västerlånggatan ble det innredet rom for direksjonen og regnskapspersonalet.

1914 stod bankens nye palass ved Gustav Adolfs torg ferdig, og hovedkontoret ble flyttet.

Bygningen ble senere overtatt av staten. I 1922 ble den bygd om for Försvarsdepartementet av arkitekt Victor Fagerström og 1968-1970 for Industridepartementet.

I dag har Riksdagsbiblioteket tilhold i lokalene.

Fasaden mot Storkyrkobrinken
Riksdagsbiblioteket i den gamla bankhallen
  • Andersson, Henrik O.; Bedoire, Fredric (1981). Bankbyggande i Sverige. Stockholm: Liber Förlag. s. 425. ISBN 91-38-05745-X. Libris: 7260267. 

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]
Autoritetsdata