Typhon 16

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Modehuset 66an i 1978.

Typhon 16 er en eiendom i Typhon-kvartalet i Gamla stan i Stockholm. Eiendommen strekker seg gjennom hele kvartalet fra Kornhamnstorg til Västerlånggatan. Bygningen ble også kalt Modehuset 66an etter adressen Västerlånggatan 66. I mange år fantes det et stort skilt med denne teksten på fasaden mot Kornhamnstorg[1].

Historikk[rediger | rediger kilde]

Sett fra Tyska kyrkans tårn i 2012.

På Västerlånggatan fantes det allerede et hus fra 1647 mens bygningen mot Kornhamnstorg ble bygd i 1906[2] ifølge arkitekten Edward Ohlssons tegninger.[3] Det eldre og det nye huset ble da bygd sammen. Edward Ohlsson skapte en rikt utsmykket bygning med en høy trappegavl, som har en pusset lys fasade mot Kornhamnstorg.

Det nye huset mot Kornhamnstorg ble bygd som et handelshus med butikker i flere etasjer. I forbindelse med at den nye bygningen ble reist, ble det lagd en passasje gjennom eiendommen og her ble Kornhamns-Biografen, som var Gamla stans eneste kino fra 1908 fram til nedleggelsen i 1927, etablert. På 1970-tallet var fasaden mot Kornhamnstorg skittenbrun. Etter en omfattende fasaderenovering fikk bygningens ytre sin fordums glans tilbake.

I årene 1963-1994 fantes det et arkitektkontor i huset som kalte seg "P Celsing - B Jonson - N Tesch Arkitektkontor" etter arkitektene Peter Celsing, Bengt H. Jonson og Nils Tesch.[4] Virksomheten ble drevet videre også etter at Celsing og Tesch døde.

Passasjen er bevart og inneholder både butikker og serveringssteder i tillegg til inngang til eiendommens øvre etasjer. I de øvre etasjene finnes både kontorer og boliger.[2][5]

Bilder[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ (1913-2004), Petersens, Lennart af. «Kornhamnstorg 49. Modehuset 66 an». Stockholmskällan (svensk). Besøkt 9. oktober 2017. 
  2. ^ a b «Fastighet Typhon 16». Byggnadsfirma Olov Lindgren. Arkivert fra originalen . 
  3. ^ KulturNav: Ohlsson, Edward
  4. ^ KulturNav: Jonson, Bengt

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]