Stockholms telegrafstation

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Stockholms telegrafstation
Telegrafverket 1890.jpg
Land SverigeRediger på Wikidata
Historiske fakta
ArkitektIvar Tengbom
Kart

Stockholms telegrafstation
59°19′34″N 18°04′29″Ø

Stockholms tidligere telegrafstasjon.

Stockholms telegrafstation (også kalt Ridderstolpska huset) er en bygning i Æolus-kvartaletSkeppsbron 2 i Stockholm. Eiendommen er hjørnehuset Skeppsbron/Slottsbacken og henger sammen med Flemingska palatset på Slottsbacken 8. Telegrafstasjonen ga i 1876 navn til Telegrafgränd som begrenser kvartalet mot syd.

Den nåværende bygningen mot Skeppsbron ble oppført i 1868-1870 for Stockholms telegrafstation av Kongl. Elecktriska Telegraf-Werket (senere Kungl. Telegrafverket respektive Televerket) og erstattet da Saltkompaniets hus. Arkitekt for telegrafstasjonen var Ludvig Hawerman. Det er en pusset teglbygning i fire etasjer. Fasadene er i gul og hvit farge, den høye sokkeletasjen er utformet i rustika i beige farger. Vindusomramningene i etasje to til fire er profilerte, takfoten har et kraftig tannsnitt og taket er valmet og dekket med metallplater samt utstyrt med arker.

I 1871 flyttet Telegrafstyrelsen til Skeppsbron 2 og adressen er kjent for mange stockholmere som Telegrafen. Allerede i 1889 ekspanderte Telegrafverket inn i nabohuset, Flemingska palatset. Både Stockholms telegrafstasjon og Flemingska palatset ble bygd om og restaurert på slutten av 1950-tallet med Ivar Tengbom som arkitekt. Eiendommen Skeppsbron 2 og Slottsbacken 8 ble byggnadsminne i 1992. Telegraf- og annen televirksomhet fantes i huset helt fram til 1993.[1] I dag (2012) leies lokalene ut som kontorer.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Stockholms telegrafsation - Svenska Industriminnesföreningen». www.sim.se. Besøkt 10. september 2016. 

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]