Stockholms telegrafstation

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Stockholms telegrafstation
Telegrafverket 1890.jpg
Land SverigeRediger på Wikidata
KommuneStockholm kommune
Historiske fakta
FormålBoligbygning, palass, telegrafstasjon
Arkitekt Ivar TengbomRediger på Wikidata
Etablert1870
Kart
Map
Stockholms telegrafstation
59°19′34″N 18°04′29″Ø

Stockholms tidligere telegrafstasjon.

Stockholms telegrafstation (også kalt Ridderstolpska huset) er en bygning i Æolus-kvartaletSkeppsbron 2 i Stockholm. Eiendommen er hjørnehuset Skeppsbron/Slottsbacken og henger sammen med Flemingska palatset på Slottsbacken 8. Telegrafstasjonen ga i 1876 navn til Telegrafgränd som begrenser kvartalet mot syd.

Den nåværende bygningen mot Skeppsbron ble oppført i 1868-1870 for Stockholms telegrafstation av Kongl. Elecktriska Telegraf-Werket (senere Kungl. Telegrafverket respektive Televerket) og erstattet da Saltkompaniets hus. Arkitekt for telegrafstasjonen var Ludvig Hawerman. Det er en pusset teglbygning i fire etasjer. Fasadene er i gul og hvit farge, den høye sokkeletasjen er utformet i rustika i beige farger. Vindusomramningene i etasje to til fire er profilerte, takfoten har et kraftig tannsnitt og taket er valmet og dekket med metallplater samt utstyrt med arker.

I 1871 flyttet Telegrafstyrelsen til Skeppsbron 2 og adressen er kjent for mange stockholmere som Telegrafen. Allerede i 1889 ekspanderte Telegrafverket inn i nabohuset, Flemingska palatset. Både Stockholms telegrafstasjon og Flemingska palatset ble bygd om og restaurert på slutten av 1950-tallet med Ivar Tengbom som arkitekt. Eiendommen Skeppsbron 2 og Slottsbacken 8 ble byggnadsminne i 1992. Telegraf- og annen televirksomhet fantes i huset helt fram til 1993.[1] I dag (2012) leies lokalene ut som kontorer.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Stockholms telegrafsation - Svenska Industriminnesföreningen». www.sim.se. Besøkt 10. september 2016. 

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]