Mälartorget

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Mälartorget
Mälartorget med kvarteret Midas, 2016.jpg
Mälartorget med Midas-kvartalet 2016
LandSverige Sverige
Oppkalt etterMälaren

Mälartorget
59°19′23″N 18°04′07″Ø

Mälartorget er et torg i Gamla stan i Stockholm, som har fått sitt navn etter beliggenheten ved innsjøen Mälaren. Mälartorget ligger mellom Munkbrogatan og Munkbroleden, ved torget ligger T-banestasjonen Gamla stan. Navnet Mälartorget forekom første gang i Stockholms adressekalender i 1866.

Historie[rediger | rediger kilde]

Torghandel på Mälartorget i 1908.
Mälartorget 1938. Foto: G. W. Cronquist
Skulpturen «Familien»

Petrus Tillaeus' kart fra 1733 framgår det at på plassen der Mälartoget ligger var det planlagt ytterligere tre kvartaler sørvest for kvartalene Caron, Jason og Midas som skulle kalles henholdsvis Amerika, Afrika og Asia og som skulle bygges etter en omfattende utfylling av området, men det ble aldri gjennomført. Torget og en ny havn ble bygget på midten av 1800-tallet, med en noe mindre utfylling.

Torget ble i 1869 opptatt blant de allmänna försäljningsplatser, avsatt "till försäljning af landtmannavaror, införda med de ångbåtar, som invid samma torg tillägga".[1] På dette området var det tidligere en stor kloakk- og avfallsdynge, omgitt av et gjerde hvor Stadsholmens latrinetønner ble tømt. Stedet ble derfor kalt Flugmötet, navnet var såpass offisielt at det stod i en veiviser fra 1844. I Arthur Thesleffs bok Stockholms förbrytarspråk och lägre slang kalles plassen Bonntorget.

Avfallsdyngen ble fjernet på slutten av 1800-tallet, og to av Sveriges første salgshaller, Köttorgshallen og Munkbrohallen ble bygget på stedet. Disse forsvant da Gamla stans tunnelbane-inngang kom i 1950.

I Midas-kvartalet ble Johan Fredrik Åboms tidlige leiegård av kontinental type bygget i 1860. Etter 1936 inneholdt den kinoen Hansa med 110 sitteplasser. Over inngangsdøren lyste ordet «BIO» i neonbokstaver. Filmvisningene opphørte i 1954, deretter ble lokalet overtatt av Teatern i Gamla stan. I kvartalet lå tidligere en sukkermølle som i 1903 ble revet for å gi plass til Sam Kjellbergs privatbolig og næringsbygg i jugendstil. AOS Arkitekter utformet i 1956 bygningen som nå huser Munkbrohallen. Opprinnelig ble det bygget som kontorer for Stockholms Spårvägar.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «StockholmGamlaStan - Mälartorget i Gamla Stan». www.stockholmgamlastan.se. Besøkt 21. oktober 2016. 

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Stahre, Nils-Gustaf; Fogelström, Per Anders (1986). Stockholms gatunamn: innerstaden Monografier utgivna av Stockholms stad (opptrykk av en del av 1. opplag. Stockholm: Liber/Allmänna förlaget. ISBN 91-38-90777-1.  Side 47

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]