Milon 11

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Stora Nygatan 10-12
Forum för levande historia.

Milon 11 er en eiendom i Milon-kvartalet i Gamla stan i Stockholm som ble oppført mellom 1907 og 1912 ved Skandinaviska kreditaktiebolaget, og hvor Forum för levande historia i dag har utstillingslokaler.

Historie[rediger | rediger kilde]

Bygningen med adresse Stora Nygatan 10-12 ble egentelig prosjektert av Industrikreditaktiebolaget som et tilbygg til hovedkontoret i samme kvartal på Munkbron 9. I 1907 fusjonerte Industrikreditaktiebolaget med Skandinaviska kreditaktiebolaget under sistnevntes navn, og overtok også eiendommen. Skandinaviska kredit fullførte de påbegynte planene og lot arkitekt Erik Josephson tegne det nye bankhuset.

Mot Stora Nygatan vender store glassdekte karnapp-partier i fire etasjer mellom bygningens skjelettkonstruksjon. De kraftige søylene i rød vätögranitt låner sine stiliserte former fra doriske og egyptiske motiv. I bakgården mellom de to bankhusene ble det oppført en ny glassdekket bankhall.

I slutten av 1910-årene ble lokalene overtatt av den nyetablerte Svenska Lantmännens Bank som holdt til i lokalene til de flyttet til Norrmalmstorg. Bygningen har deretter blant annet blitt brukt som postkontor og fungerer i dag som utstillingslokaler for institusjonen Forum för levande historia. Av det opprinnelige interiøret er kun noe stukkatur i taket bevart.

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Andersson, Henrik O.; Bedoire, Fredric (1981). Bankbyggande i Sverige. Stockholm: Liber Förlag. s. 425-426. ISBN 91-38-05745-X. Libris: 7260267. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]