Tessins palass

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Tessinska palatset»)
Tessins palass
Generelt
StedSlottsbacken 4, Stockholm
Byggeår1694-1701
Arkitektur
PeriodeBarokken
ArkitektNicodemus Tessin d.y.
Beliggenhet
Kart
Tessins palass
59°19′33″N 18°04′22″Ø

Den indre gården med barokkhaven sett mot syd
Herma som står til venstre for entréporten
Et av rommene i paradeleiligheten

Tessins palass (Tessinska palatset eller Tessins palats) er et barokkpalass som ligger i Gamla stan i Stockholm. Palasset ble oppført mellom 1694-1701 etter tegninger av Nicodemus Tessin d.y. og inngikk i en byplan over Stockholms slott og dets omgivelser som bare delvis kom til å bli gjennomført.

Palasset er et miniatyrpalass og ble reist på en relativt liten tomt rett ved Stockholms slott.[1] Palasset skulle fungere som privatbolig for Tessin og hans familie og de flyttet inn midtsommeren 1697.[1] I arbeidet med sitt private palass fikk Tessin fritt utløp for sine fantasier og egne arkitektoniske ønsker om å eksperimentere.[1]

I utformingen av barokkhaven er det benyttet perspektiver som gir inntrykk av større romfølelse enn det i virkeligheten er. Barokkhaven er helt lukket og ble på 1960-tallet tilbakeført til sitt opprinnelige utseende av havearkitekten Walter Bauer etter Tessins tegninger.

Fasadene er inspirert av de romerske renessanspalassene som Tessin hadde studert på sine utenlandsreiser. Billedhuggeren Bernard Foucquet har formgitt inngangsportalens utsmykking med karyatider (kvinnefigurer).[2]

Paraderommene i andre etasje er bevart i sitt opprinnelige utseende med rike dekorasjoner utført av franske kunstnere. Hvert rom har et tema som avspeiles i dekorasjonene.

Tessins sønn Carl Gustaf Tessin arvet eiendommen da faren døde i 1728, men han ble tvunget til å selge den i 1755 av økonomiske grunner. Huset gikk da over til kongefamilien.

Huset har siden 1968 vært residens for landshövdingen i Stockholms län.

Bygningen er fredet og er et svensk kulturminne.[3]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c Tessinska palatset Arkivert 2016-03-18, hos Wayback Machine. fra Länsstyrelsen i Stockholm
  2. ^ «Stockholm Gamla Stan om portalen till Tessinska palatset». Arkivert fra originalen 25. mai 2012. Besøkt 31. januar 2012. 
  3. ^ Tessinska palatset fra Bebyggelseregistret hos Riksantikvarieämbetet

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Martin A. Ohlsson: Tessins palats. Stormaktstidens privatpalats i Stockholm: med en utblick över följande sekler. Stockholm: Forum, 1951