Piperska palatset

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Piperska palatset
Piperska palatset 2010.jpg
Piperska palatset, fasade mot vest i 2010
Beliggenhet
AdresseMunkbrogatan 2 i Gamla stan, Stockholm
Land SverigeRediger på Wikidata
KommuneStockholm kommune
Historiske fakta
Arkitekt Nicodemus Tessin den yngreRediger på Wikidata
Etablert1690-årene
Kart
Map
Piperska palatset
59°19′26″N 18°04′03″Ø

Piperska palatset, også Piperska huset, opprinnelig Falkenbergska huset, er et 1600-tallspalass i kvartalet MemnonMunkbrogatan 2 i Gamla stan i Stockholm.

Historikk[rediger | rediger kilde]

Porten mot Munkbrogatan og trappehallen. Porten mot Munkbrogatan og trappehallen.
Porten mot Munkbrogatan og trappehallen.

Palasset ble oppført på andre halvdel av 1690-tallet etter tegninger av daværende stadsarkitekt Nicodemus Tessin d.y. for greve Carl Piper. Piper hadde i 1694 kjøpt en tomt i den nyregulerte delen av Gamla stan som nylig hadde blitt tørrlagt, det var Stockholms første byplanlegging med et rettvinklet gatenett som ble gjennomført etter storbrannen i Stockholm 1625. Imidlertid fikk greve Gabriel Falkenberg leie palasset når det var nybygd, og leide det ennå ifølge manntallet i 1711, noe som har gitt opphav til forveksling av byggherrer. Det kan ved hjelp av kjøpebrev bevises at Piper var tomtens første eier og dermed byggherren. Tessin skapte en U-formet plan og en treetasjes bygning med pussede fasader, inndelt med pilastre. Mot vest og Riddarfjärden var det fløybygninger (som nå er revet) som omsluttet en hage.

Etter arv til barna ble det i 1758 solgt av eierfamilien Piper til forretningsmannen og politikeren Gustaf Kierman som fikk bygd om huset. Taketasjen og etasjen ovenfor taklisten tilkom på 1760-tallet med Jean Eric Rehn som arkitekt. Kierman selv ble tvunget bort fra palasset etter en finansskandale med politisk fortegn og ble sperret inne på Marstrands fästning der han senere døde i 1766.[1]

Kiermans barn fikk etterhvert oppreisning og arv etter faren, men på grunn av farens store gjeld ble de tvunget til å selge eiendommen til staten og Kungliga Krigskollegiet som flyttet inn i en del av huset i 1770.[1] I 1865 ble Krigskollegium innlemmet i Arméförvaltningen og de disponerte hele huset fram til 1929 da det ble solgt til Stockholms Stad. På 1970-tallet hadde Stockholms stads statistiska kontor lokaler i bygningen.

Kirsteinska huset på Munkbron[rediger | rediger kilde]

Kirsteinska huset til høyre for det Piperska i 1898

Da staten kjøpte eiendommen på 1770-tallet ble eiendommen delt i to deler. Västra 139 som i prinsippet omfattet Piperska palatsets nåværende grenser og Västra 139 1/2 der deler av husets sidebygninger og et porthus inngikk. Den ble i 1783 kjøpt av Kristina Nyman, enke etter bryggeren Nils Nyman Johansson. Hun fikk bygget på huset i to etasjer for skuespilleren Petter Stenborg for å få plass til en teaterscene med parkett og salong for 400 personer. Stenborgs Teater var 1784-1799 landets største før Kungliga Dramatiska teatern fikk monopol innen Stockholm. I 1790 kjøpte Gustav III teateret av den gjeldstyngede Stenborg og la det ned i 1799 til fordel for sittet eget Kungliga Teatern. Arkitekt for påbyggingen var slottsbyggmesteren Adolf Ulrik Kirstein med Jean Eric Rehns bistand til innredningen. Ved Nymans død kjøpte Kirstein eiendommen.[1]

I 1899 ble eiendommen solgt til Stockholms stad og samme år ble den gamle teaterbygningen revet.[1]

Riving og restaurering[rediger | rediger kilde]

I 1953 ble bygningen restaurert. I den forbindelse ble deler av sidebygningene revet, det vil si restene av det Kirstenska huset, for å gi plass til Munkbroleden. I 2010 forvaltes Piperska palatset av en privat eiendomsforvalter som leier ut lokalene til kontorer.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]