Hopp til innhold

Norra Benickebrinken

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Norra Benickebrinken
Basisdata
LandSverige
KommuneStockholm kommune

Kart
Norra Benickebrinken
59°19′24″N 18°04′25″Ø

Norra Benickebrinken fra nord.
Norra Benickebrinken fra terrassen.

Norra Benickebrinken er en plass og en trapp i Gamla stan i Stockholm. Norra og Södra Benickebrinken forbinder Österlånggatan med de høyereliggende gatene Svartmangatan og Baggensgatan.

Historikk[rediger | rediger kilde]

Norra Benickebrinken var opprinnelig en bratt bakke. Nå består den av en terrasse med en trapp ned til Österlånggatan. Bakken har fått sitt navn etter vintapperen Jören Benick som levde på 1500-tallet og hadde sitt vertshus Solen i det tidligere Medea-kvartalet.[1] Før det ble gata kalt for Svartbrödrabrinken.

Den eneste adressen på Norra Benickebrinken i dag er nr. 2 som var eid av Frelsesarméen fra 1891 til 2003. De brukte huset som herberge for hjemløse menn fram til 1970-tallet. Før dette har de brukt huset som blant annet suppekjøkken. De siste årene ble det brukt som rehabiliteringsboliger for misbrukere. På slutten ble det brukt til utsatte kvinner. Deretter stod det tomt i fire år før «Taksprånget» kjøpte eiendommen og totalrenoverte den under overvåkning av Stockholms stadsmuseum. Det ble blant annet funnet takmalerier i dårlig forfatning.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «StockholmGamlaStan - Norra Benickbrinken i Gamla Stan i Stockholm». www.stockholmgamlastan.se. Arkivert fra originalen 26. oktober 2016. Besøkt 26. oktober 2016. 

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Stahre, Nils-Gustaf; Fogelström, Per Anders (1986). Stockholms gatunamn: innerstaden. Monografier utgivna av Stockholms stad (återtryck av del av 1:a upplagan). Stockholm: Liber/Allmänna förlaget. side 47-48. Libris 7269073. ISBN 91-38-90777-1

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]


Autoritetsdata