Hotel Reisen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hotel Reisen
Bygningen i mai 2009.
LandSverige
StedStockholm kommune
Etablert1930
Kart
Kart
Hotel Reisen
59°19′32″N 18°04′31″Ø
Nettsted
Nettsted Offisielt nettsted

Hotell Reisen (formelt i dag First Hotel Reisen) er en hotellbygning oppført i 1930 i Marsyas-kvartaletSkeppsbron 12-14 i Gamla stan i Stockholm. Før hotellkjeden First Hotels tok over hotellet i 1993 het det Hotell Reisen og ble drevet av Stockholms Allmänna Restaurationsaktiebolag - SARA-bolaget og senere av Reso.

Fredrik Reiss kaffehus[rediger | rediger kilde]

Hotel Reisen i 1902.
Fasaden mot Bredgränd med vinduslemmer utstyrt med speil.

På 1750-tallet fantes elleve såkalte kaffehus i Stockholm som hadde skjenkebevilling for kaffe. Tre av dem ble drevet av den driftige Fredrik Reiss fra Holland, og et av hans kaffehus lå i det kvartalet der hotellet nå ligger. Reiss kaffehus var en svært populær møtesplass for sjøkapteiner, handelsreisende og sjømenn. Det nevnes til og med i en av Carl Michael Bellmans tekster fra 1700-tallet. Ofte hadde kaffehusene også øl- og vinrettigheter. Navnet Reisen er etter denne Fredrik Reiss.

Bygningshistorie[rediger | rediger kilde]

Allerede på 1690-tallet ble krysshvelvene i kjelleren, som i dag huser hotellets spa-avdeling) og som utgjør en del av den gamle bymuren, bygd. De som arbeidet på byggeplassen med å bære murstein var ofte kvinner. En av disse kvinnene satte sitt fotavtrykk i en murstein som sitter på veggen i et av hvelvene og som kan beskues den dag i dag.

Like etter at disse hvelvene var bygd ble slottet Tre kronor herjet av en storbrann i 1697. Store deler av slottet brant ned. Reisens hvelv lå under jorden og klarte seg dermed bra, til tross for nærheten til slottet.

På 1760-tallet ble det på plassen der Hotel Reisen ligger i dag oppført to sammenbygde hus, Skeppsbron 12 og 14. Disse hus var på 1790-tallet pakkhus. Her ble varene som ble losset fra skipene som anløp havnen fra hele verden lagret. Kjøpmann Olof Bengtssons hus lå i nord og høkeren Hierpes i sør. Det Bengtsonska huset hadde i sin tid en stor attraksjon, en løs kakkelovn på fire små hjul.[1] I 1930 ble det bygd en ny hotellbygning i seks etasjer etter tegninger av arkitekt Curt Björklund.[2] Den er utsmykket med små skulpturer av Gustaf Sandberg som forestiller blant annet en kogge, en fisk med anker og Skeppsbroraden.

Vinduene var utført i typisk hvelvet stil. På 1960-tallet, da hotellet ble bygd ut langs smugene, ble det montert utvendige vinduslemmer utstyrt med speil som reflekterte lyset utenifra og som hadde til hensikt å forbedre gjestenes utsikt. Veggene var buede, siden den tidens fasader gikk i buer som fulgte smugene.

Fasadeutsmykning[rediger | rediger kilde]

Hotell fra starten av 1900-tallet[rediger | rediger kilde]

Victualiehandlarsocieteten tok i 1819 over bygningen og startet Hotell Reisen som fra starten bestod av de to pakkhusene som ble bygget sammen en gang på begynnelsen av 1900-tallet. SARA-bolaget overtok hotellet i 1919 og kjøpte selve bygningen noen år senere. SARA-bolaget og Reso ble slått sammen i 1992 og hotellet var en kort periode et Reso-hotell. I 1993 kjøpte First Hotels seks av SARA-bolagets hoteller, deriblant Reisen som da endret navn til First Hotel Reisen. Hotellet består i dag av fem sammenbygde hus med syv etasjer og 144 rom.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Boken om Gamla stan, side 518
  2. ^ Byggetegninger for Marsyas 11 opprettet av Curt Björklund den 18. februar 1929.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Ohlmarks, Åke; Vera Siöcrona, Oscar Wieselgren (1953). Boken om Gamla stan: en jubileumsskrift. Stockholm: Förlagsaktiebolaget Boken. Libris 1445167

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Autoritetsdata