Hopp til innhold

Köpmangatan

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Köpmangatan
Basisdata
LandSverige
KommuneStockholm kommune

Kart
Köpmangatan
59°19′30″N 18°04′20″Ø

Köpmangatan er en gate i Gamla stan (in medio vici dicti köpmangatu / på Köpmännens gata/ år 1323) som er Stockholms eldste kjente gatenavn. Sannsynligvis kommer navnet av at kjøpmenn i middelalderen hadde sine salgslokaler her.[1]

Historikk

[rediger | rediger kilde]

Köpmangatan utgjorde i middelalderen hovedforbindelsen mellom Stortorget og Fiskartorget som lå utenfor den østre bymuren, og som var det største torget og et spesielt handelstorg i middelalderens Gamla stan.[1] Det lå omtrent der Brunnsgränd og Diana-kvartalet ligger i dag.

Innenfor bymuren fantes det i middelalderen en port med en hvelving mellom Pegasus-kvartalet i nord og Perseus-kvartalet i sør, det var Köpmanporten som ble revet i 1685. Denne plassen ble også etter at porten var revet kalt Köpmanvalvet og senere for Köpmantorget (Kiöpmanne Torget 1733).

Bygninger og kvartaler

[rediger | rediger kilde]

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ a b «StockholmGamlaStan - Köpmangatan i Gamla Stan i Stockholm». www.stockholmgamlastan.se. Arkivert fra originalen 2. oktober 2016. Besøkt 28. september 2016. 

Litteratur

[rediger | rediger kilde]
  • Stahre, Nils-Gustaf; Fogelström, Per Anders (1986). Stockholms gatunamn: innerstaden. Monografier utgivna av Stockholms stad (återtryck av del av 1:a upplagan). Stockholm: Liber/Allmänna förlaget. Side 43. Libris 7269073. ISBN 91-38-90777-1

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]


Autoritetsdata