Helgeandsholmen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Helgeandsholmen
LandSveriges flagg Sverige
Oppkalt etterHelgeandshuset
Kart
Helgeandsholmen
59°19′40″N 18°04′11″Ø

Helgeandsholmen er en øy i Norrström i Stockholm. Helgeandsholmen tilhører bydelen Gamla stan.

Helgeandsholmen med sin avlange form har oppstått dels gjennom landheving, dels gjennom langvarige utfyllingsarbeider. I dag kan man ikke se noen spor av den opprinnelige formen, som i middelalderen utgjorde tre holmer i Norrström. På slutten av 1200-tallet ble HelgeandshusetDen hellige ånds hus – på holmene. Det var byens første hjem for fattige og syke. Huset inneholdt sykehus, kapell og kirkegård.

dronning Kristinas tid fikk Helgeandsholmen et mer standsmessig utseende. I 1647 ble det bygd en stor hoffstall til Karl XI. Her stod det 200 hester i en bygning som også inneholdt ride- og vognhus. Hoffstallen ble stående til slutten av 1800-tallet, da man begynte å heve holmen. I perioden 18971905 ble Riksdagshuset bygd, og før dette Riksbanken. Riksgatan skiller bygningene fra hverandre. Etter en ombygning i 19781983 holder Sveriges riksdag til i begge husene.

Ved om- og påbyggingsarbeidene gjorde man rike arkeologiske funn, og disse, samt mange andre funn fra middelalderen er i dag utstilt på Stockholms medeltidsmuseum, som også ligger på Helgeandsholmen, med inngang fra den lille Strömparterren, øst for Norrbro.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]