Munkbron 9

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Munkbron 9

Munkbron 9 er en eiendom i Milon-kvartalet 12 på Munkbron i Gamla stan i Stockholm som ble oppført mellom 1891 og 1893 av Industrikreditaktiebolaget i Stockholm.

Huset var det første bankhuset som ble bygd i byen på 20 år, og ble tegnet av arkitekten Erik Josephson. De nygotiske fasadene ble utført i Yxhultskalkstein med rustikkmur i de to nederste etasjene. Josephson plasserte bankhallen i første etasje belyst av store vinduer mot gaten. Tidligere var det vanlig at bankhallen lå en trapp opp i huset i den store piano nobile. Her ble nå i stedet styrerom og kontorer plassert, mens de øvre etasjene var boliger. Grunnkonstruksjonen var den første i Stockholm som ble utført av armert betong og ble støpt av Skånska Cementgjuteriet.

Interiøret er fremdeles velbevart. Fra 1968 er eiendommen eid av Allmänna Änke- och Pupillkassan i Sverige som også har sitt kontor i bygningen.[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Andersson, Henrik O.; Bedoire, Fredric (1981). Bankbyggande i Sverige. Stockholm: Liber Förlag. s. 428. ISBN 91-38-05745-X. Libris: 7260267. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]