Hopp til innhold

Riksdagshuset i Stockholm

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Riksdagshuset i Stockholm
Beliggenhet
AdresseHelgeandsholmen
LandSverige
StrøkGamla stan
StedStockholm kommune
Historiske fakta
Eier(e)Sveriges riksdag
ArkitektAron Johansson
StilretningNyklassisistisk arkitektur
Etablert1905
Påbegynt1897
Ferdigstilt1905
Kart
Kart
Riksdagshuset i Stockholm
59°19′39″N 18°04′03″Ø

Riksdagshuset er sete for Sveriges riksdag og ligger på Helgeandsholmen i Stockholm. Det ble oppført mellom 1897 og 1905. Arkitekt var Aron Johansson.

De såkalte Riksbygningene på Helgeandsholmen ble opprinnelig oppført for både Sveriges riksdag (bygningsmassen øst for Riksgatan) og Sveriges Riksbank (bygningsmassen vest for Riksgatan). Etter at tokammerriksdagen ble erstattet av enkammerriksdagen, bygde man om den tidligere bankdelen for å romme den nye plenumssalen. I ombygningsperioden holdt Riksdagen provisorisk til i det da nyoppførte Kulturhuset ved Sergels torg. Man flyttet tilbake til Helgeandsholmen i 1983.

Oppføringen[rediger | rediger kilde]

Under gravearbeidene sjaktet man bort 37 000 kubikkmeter masse. Under pælingen forut for byggeperioden brukte man over 9000 pæler. Grunnmuren ble oppført i 1897. Riksdagsdelen kunne innvies 12. januar 1905 og ett år senere ble riksbankdelen tatt i bruk.

Mottakelse[rediger | rediger kilde]

Allerede ved innvielsen i 1905 møtte riksdagsbygningens utseende kritikk, mest fordi den nybarokke bygningen fremstod som lite moderne sammenlignet med jugendstilen som var i ferd med å slå gjennom.

Reparasjons- og ombygningsarbeider[rediger | rediger kilde]

  • I 1938 fjernet man mange av riksdagshusets dekorative detaljer, fordi man mente det var for stor risiko for at de kunne falle ned og gjøre skade.
  • I 1971 ble det besluttet å gå over til enkammerriksdag.
  • Fra 1978 til 1980 ble Riksplan gravd ut, og området fikk på folkemunne navnet Riksgropen. Under utgravningsarbeidene oppdaget man funn fra middelalderen og senere ble Stockholms medeltidsmuseum grunnlagt på stedet.

Bildegalleri[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]