von der Lindeska huset

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Von der Lindeska huset
Kornhamnstorg 51.jpg
von der Lindeska huset sett fra Kornhamnstorg
Historiske fakta
ArkitektGustaf Lindgren
Posisjon

von der Lindeska huset
59°19′23″N 18°4′19″E

von der Lindeska huset (også kalt von der Lindes palats) er en bygning i Typhon-kvartaletVästerlånggatan 68 samt Kornhamnstorg 51 i Stockholm. Bygningen kalles også Scharenbergska huset, som ikke må forveksles med Scharenbergska stortorgshuset som ligger i Aesculapius-kvartalet.

Beskrivelse[rediger | rediger kilde]

Bygningen ble oppført i 1633 for Erik Larsson von der Linde. Han var riksskattmästare hos Gustav II Adolf, og ble adlet i 1631 under navnet von der Linde. Han døde dog allerede i 1636, og hans arvinger solgte huset til Gabriel Gustafsson Oxenstierna, kjøpekontrakten ble undertegnet den 30. september 1637. I 1646 ble huset solgt til Christina av Sverige, som i 1648 donerte huset til sin uekte halvbror, Gustaf Gustafsson af Vasaborg. Nåværende eier er Murmästareämbetet.

Bygningen har en fasade i hollandsk renessansestil. Portalen mot Västerlånggatan prydes av hodene til to gudebilder, Mercurius og Neptun. På veggen finnes to kartusjer med tekster på tysk, som kan oversettes med:

  • Alt beror på Guds nåde (An Gottes Segen ist alles gelegen)
  • Sett ditt håp til Gud alene (Auf Gott allein setze die Hoffnung Dein)

Stammen i huset har deler som er fra middelalderen, fasaden er fra 1600-tallet, ombygd i 1763 og i 1908, under ledelse av Gustaf Lindgren. Mot Kornhamnstorg legger man merke til et stort karnapp som trolig stammer fra 1600-tallsfløyen som ble forlenget sørover og karnappet ble flyttet med. De fire støttende figurene er utskåret i eik og var opprinnelig malt i polykromi. De minner mye om regalskipet Vasas dekorative utsmykninger fra 1620-tallet.

Den franske filosofen René Descartes skal ha blitt behandlet for lungebetennelse i huset før sin død i 1650.[1]

Bygningsdetaljer[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]


Koordinater: 59°19′23,4″N 18°04′19,2″Ø