Hopp til innhold

Manerebia

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Manerebia
Nomenklatur
Manerebia
Staudinger, 1897
Hører til
Pronophilina, Satyrini, ringvinger, flikvinger, dagsommerfugler, storsommerfugler, Apoditrysia, Ditrysia,
sommerfugler,
insekter
Økologi
Antall arter: 50
Habitat: skog
Utbredelse: Sør-Amerika
Inndelt i

Manerebia er en slekt av sommerfugler som hører til underfamilien ringvinger (Satyrinae) i den store familien flikvinger (Nymphalidae).

Middelsstore, brune sommerfugler med avrundede vinger. Oversiden er ensfarget brun. Undersiden er mørkbrun, ofte med et hvitt tverrbånd eller en rekke av hvite flekker på bakvingen. Det er svært små ytre forskjeller mellom artene og man må gjerne dissekere hannenes kjønnsorganer for å skille dem, i tillegg kan det være betydelig variasjon i ytre utseende innen samme art. Noen arter ser ut til å etterligne ulike andre ringvinger som de lever sammen med, det er ikke klarlagt om noen av disse er giftige.

Larvene lever sannsynligvis på bambus i slekten Chusquea. Disse sommerfuglene lever for det meste i høytliggende tåkeskoger, selv om noen er funnet så lavt som 800 meter over havet. De fleste lever mellom 2000-3000 meter over havet, noen få arter lever på høysletter (páramo) opptil 4000 meter over havet. I den nordlige delen av utbredelsesområde synes de fleste av artene å være ganske sjeldne, men i sør kan de være tallrike. De blir tiltrukket til gjødsel og ulike slags råtnende materiale.

Utbredelse

[rediger | rediger kilde]

Slekten er utbredt i det vestlige Sør-Amerika (langs Andesfjellene) fra Colombia i nord til Bolivia i sør.

Systematisk inndeling

[rediger | rediger kilde]
Treliste
  • Markku Savela's Lepidoptera and some other life forms: Sjekkliste over artene. Hentet 22.1. 2012.
  • Lewis, H.L. (1974) Fjärilar från hela världen. Forum, Stockholm. ISBN 91-37-10100-5
  • Pyrcz, T.W., K.R. Willmott, J.P.W. Hall og A.L. Viloria (2006) A review of the genus Manerebia Staudinger (Lepidoptera: Nymphalidae: Satyrinae) in the northern Andes. Journal of Research in the Lepidoptera 39: 37-79.

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]
Autoritetsdata