Tåkeskog

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gunung KinabaluBorneo

Tåkeskog er en biotop dominert av tett skog i fuktige, tropiske og høytliggende områder, typisk mellom 2 000 og 3 000 moh i skråningene av tropiske fjell. Tåkeskog er derfor ofte synonym med montan regnskog.

I tropiske områder er gjerne luftfuktigheten svært høy i sånne høyder, og skogen preges av tilnærmet konstant tåke og skodderegn. Trærne er som oftest ikke like høye som i tropisk regnskog, og et særtrekk for trærne er svært mange epifytter, blant andre orkideer og planter i ananasfamilien. Mange steder er det tette tepper av moser, både på trærne og på skogbunnen. Det meste av denne biotopen finnes i Asia, mens resten er fordelt på Latin-Amerika med 25 % og Afrika med 15 %. Tåkeskog finnes ikke i Europa, men i regnfulle områder på Kanariøyene, Azorene og Madeira vokser en skogtype (laurisilva) med et stort innslag av laurbærtrær, som kan karakteriseres som tåkeskog.

Tåkeskoger har gjerne svært stort biologisk mangfold, blant annet finnes det her mange unike arter av fugler og sommerfugler som ofte har meget begrensede utbredelser og derfor er svært sårbare for hogst eller andre miljøendringer. I dag går arealene tilbake på grunn av klimaendringer, aktiviteter i samband med vegbygging og hogst, og vekst i landbruksareal. Tilbakegangen gjør mange forskere uroa fordi områdene er kilde for reint vann til mange millioner mennesker og fordi biotopen holder et rikt mangfold.

Se også[rediger | rediger kilde]