Mungofamilien

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Mungofamilien
Båndmungo (Mungos mungo)
Båndmungo (Mungos mungo)
Vitenskapelig(e)
navn
:
Herpestidae
Bonaparte, 1845,
Herpestinae
Norsk(e) navn: mungofamilien,
mungoer,
manguster
Hører til: kattelignende rovpattedyr,
rovpattedyr,
pattedyr
Antall arter: 31
Utbredelse: Afrika, Eurasia
Habitat: terrestrisk, limnisk
Arter:

Mungofamilien (Herpestidae), også kalt manguster og mungoer, er en familie som tilhører rovpattedyrene og som først og fremst er å finne i Afrika, men en art er også spredd over Sør-Europa og Asia. Flere slekter finnes kun på Madagaskar (gassiske mungoer). I alt finnes det 20 slekter og 36 kjente arter.

Beskrivelse[rediger | rediger kilde]

Mungoene er små rovpattedyr, som i lengde varierer fra ca. 23 cm til ca. 75 cm. De veier normalt fra i underkant av 1 kg til ca. 5-6 kg. De fleste artene i denne familien er fra brun til gråbrune eller grå i fargen. Noen arter har stripemønster, men de fleste er tilnærmet ensfargede. Bare noen få arter har ringmønster på halen. De har vanligvis forholdsvis små hoder med spisse snuter og små runde ører. Skallen er vanligvis lang og flat.

Mungoene spiser en variert rovdyrkost som består av bl.a. små pattedyr, reptiler, fugler, krabber, fisk, insekter og egg. Noen arter spiser også frukt og bær og annet vegetabilsk føde. Noen arter er selskaplige og lever i store flokker på opp mot 50 dyr, mens andre for det meste lever i ensomhet utenom paringstiden.

Mungoene er blant annet kjent for sitt umåtelige pågangsmot og sine evner som slangedrepere. De er ikke immune mot slangegift, slik mange tror, men har lynhurtige reflekser som setter dem i stand til å unngå å bli bitt.

Systematikk[rediger | rediger kilde]

De gassiske mungoene (Galidiinae) hører til de gassiske snikekattene, ikke til mungoene.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Commons-logo.svg Commons: Kategori:Herpestidae – bilder, video eller lyd
Wikispecies-logo.svg Wikispecies: Herpestidae – detaljert artsinformasjon