Hopp til innhold

Mungofamilien

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Mungofamilien
Båndmungo (Mungos mungo)
Nomenklatur
Herpestidae
Bonaparte, 1845
Synonymi
Herpestinae
Populærnavn
mungofamilien,
mungoer,
manguster
Klassifikasjon
RikeDyreriket
RekkeRyggstrengdyr
KlassePattedyr
OrdenRovpattedyr
UnderordenKattelignende rovpattedyr
Økologi
Antall arter: 31
Habitat: terrestrisk, limnisk
Utbredelse: Afrika, Eurasia
Inndelt i

Mungofamilien (Herpestidae), også kalt manguster og mungoer, er en familie med kattelignende rovpattedyr (Feliformia) som finnes i Afrika og det sørlige Eurasia. Mungoenes nærmeste slektninger er trolig gassiske snikekatter (Eupleridae), der flere av artene fortsatt kalles mungoer. Gassiske snikekatter kan imidlertid ikke regnes som ekte mungoer, selv om de i en tid ble regnet med i denne familien. De er nå skilt ut i sin egen familie.

Beskrivelse[rediger | rediger kilde]

Mungoene er små rovpattedyr, som i lengde varierer fra ca. 23 cm til ca. 75 cm. De veier normalt fra i underkant av 1 kg til ca. 5-6 kg. De fleste artene i denne familien er fra brun til gråbrune eller grå i fargen. Noen arter har stripemønster, men de fleste er tilnærmet ensfargede. Bare noen få arter har ringmønster på halen. De har vanligvis forholdsvis små hoder med spisse snuter og små runde ører. Skallen er vanligvis lang og flat.

Mungoene spiser en variert rovdyrkost som består av bl.a. små pattedyr, krypdyr, fugler, krabber, fisk, insekter og egg. Noen arter spiser også frukt og bær og annet vegetabilsk føde. Noen arter er selskapelige og lever i store flokker på opp mot 50 dyr, mens andre for det meste lever i ensomhet utenom paringstiden.

Mungoene er blant annet kjent for sitt umåtelige pågangsmot og sine evner som slangedrepere. De er ikke immune mot slangegift, slik mange tror, men har lynhurtige reflekser som setter dem i stand til å unngå å bli bitt.

Fylogeni[rediger | rediger kilde]

Anetre[rediger | rediger kilde]

Anetreet er i henhold til Yoder m. fl. (2003).[1]

Feliformia 

(andre kattelignende dyr)
Viverridae (snikekatter)
Hyaenidae (hyener)
Herpestidae (mungoer)
Eupleridae (gassiske snikekatter)
Systematikk[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Yoder, AD; Burns, A.D.; Zehr, M.M.; Delefosse, S.; Veron, T.; Goodman, G.; Flynn, S.M. (2003). Single origin of Malagasy Carnivora from an African ancestor (PDF). Nature 421 (6924): 734–737. doi:10.1038/nature01303. PMID 12610623.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]