Nidhogg

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Nidhogg og Yggdrasils rot, illustrasjon fra et islandsk manuskript fra 17. årh.

Nidhogg (norrønt: Níðhǫggr) er i den norrøne mytologien den ormen som bor under den ene av røttene til verdenstreet Yggdrasil. Nidhogg er omtalt i Voluspå og Grimnesmål i Den eldre Edda og hos Snorre Sturlason i Gylvaginning i Den yngre Edda.

Nidhogg er en diger orm som ustanselig forsøker å gnage istykker den delen av Yggdrasils rot som ligger over brønnen Kvergjelme (Hvergelme), slik at treet skal råtne og dø. Men hver kveld øser nornene Urd, Verdande og Skuld vann fra Urdarbrønnen over sårene på røttene etter Nidhoggs bitt, slik at treet ikke råtner. Ormen livnærer seg på «lik av daude». Men til tross for Nidhoggs stadige gnaging og bitt, og til tross for at vær og vind river i bark og grener og blader, har Yggdrasil en egen livskraft som gjør at treet gjennom all tid står oppreist og sterkt.

Ekornet Ratatosk farer opp og ned i treet Yggdrasil og formidler hatske ord mellom Nidhogg og ørnen som sitter i toppen av treet.

Mytologiforskeren Hilda Ellis Davidson hevder at Nidhogg «kanskje bare er en ny forestilling om den store ormen i dypet, Midgardsormen»[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ H. R. Ellis Davidson, Nordisk Mytologi, Den norske Bokklubben, 1984, s 109

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]