LD50

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

LD50 er en standard toksikologisk indikator for akutt forgiftning. Testen ble funnet opp av J. W. Trevan i 1927 og den angir hvor stor en dose må være for at 50 prosent av testsubjektene i en populasjon skal dø. Forkortelsen LD stammer fra den engelske termen lethal dose, som betyr dødelig dose.

Dyreforsøk[rediger | rediger kilde]

LD50 bruks som indikator på hvor potent en gift er i forhold til en organisme, og betegnelsen refererer til nødvendig dose for at 50 prosent av individene i en populasjon dør av forgiftningen. Dess lavere LD50, jo mer dødelig er giften. Hvor giftig en substans er for en organisme varierer imidlertid, så LD50 refereres alltid i forhold art (LD50, mus). Giftigheten angis i vanligvis som mg/kg, av og til også som µg/kg. Giften til verdens giftigste slange, innlandstaipan (Oxyuranus microlepidotus), angis for eksempel som LD50 = 0,025 mg/kg for mus.

Menneskelig sammenheng[rediger | rediger kilde]

LD50 brukes også i menneskelig sammenheng, for eksempel i sammenheng med medisinske medikamenter. For medikamenter i vanlig bruk hos mennesker er det i Felleskatalogen oppgitt LD50 for den aktuelle substansen. For barn oppgis ofte dosen i antall milligram substans per kilo kroppsvekt (mg/kg).

Siden det kan kreves forskjellig medikamentmengde for å være dødelig, avhengig av hvilken måte medikamentet er gitt på, kan det oppgis LD50 ved:

  • svelging, (per os eller p.o.),
  • plassert i endetarmen (rektalt)
  • satt i hud, (i.c. / intra cutant / inne i huden),
  • satt i fettvev, (s.c. / sub cutant / under huden),
  • satt i muskelvev, (im. / intramuskulært),
  • satt i blodet i vene, ( iv. / intravenøst),
  • tilført utenpå hud, (cutant)

For en del medikamenter er det liten forskjell mellom LD50 og medikamentmengde som er nødvendig for å få ønsket effekt. Dette gjelder en del cellegifter for kreftbehandling der det gis mest mulig medikament for å drepe kreftceller og opp mot en dose som nesten er tilstrekkelig for å ta livet av pasienten. Det kan også gis medikamentmengder som er dødelige, men som nøytraliseres av et annet medikament (motgift) før døden inntrer.

Utfasing av LD50[rediger | rediger kilde]

Alternative metoder til LD50 ble av dyrevernårsaker utarbeidet og tatt i bruk så tidlig som 1990 (OECD Test Guidlines 420, 423 og 425), men det tok mange år å få aksept for endringene. Metoden tar noe lengre tid å gjennomføre, men sparer mange dyreliv.

I desember 2002 vedtok OECD å slette LD50-metoden (OECD Test Guidlines 401), med en overgangsperiode på ett år. OECDs medlemsland ble enige om at tester utført etter LD50-metoden skulle avslås etter desember 2003.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

zoologiDenne zoologi- og medisinrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull. Du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide eller endre den.
En stubbmerking uten oppgitt grunn kan fjernes ved behov.