Reinfann

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Reinfann
Reinfann
Vitenskapelig(e)
navn
:
Tanacetum vulgare
L.
Norsk(e) navn: reinfann
Biologisk klassifikasjon:
Rike: planter
Divisjon: karplanter
Klasse: blomsterplanter
Orden: Asterales
Familie: kurvplantefamilien
Underfamilie: Asteroideae
Tribus: Anthemideae
Slekt: reinfannslekta
Habitat: terrestrisk
Utbredelse: nordlige halvkule

Reinfann (Tanacetum vulgare) er en 60-80 cm høy flerårig plante i kurvplantefamilien. Den er snau, dufter krydder og er ugreinet. Bladene er finnete og tannete. Den ble opprinnelig dyrket i hager som medisinplante, men er nå forvillet og vokser i grøfter, i strandkanten og langs vegen. Blomsterkorgene er uten tungekroner og er knapplignende og gule i store halvskjermer. Blomstrer i juli – oktober.

Bruk og nytte[rediger | rediger kilde]

Planten har vært kjent som medisinplante i uminnelige tider. Knuste blomster blandet i brød var et godt middel mot innvollsorm. Reinfann har også vært brukt mot gulsott.
Planten kan også brukes til å farge garn gult (se Plantefarger).
Tørket er planten svært dekorativ, om den plukkes når blomstene er nyutsprungne. Fargen på blomstene holder seg meget godt.

Etymologi[rediger | rediger kilde]

Navnet reinfann kommer fra tysk. På engelsk heter planten tansy, trolig fra gresk athanatos, fordi den tidligere ble brukt ved balsamering. I gresk mytologi sies Zevs å ha gjort Ganymedes udødelig ved å gi ham reinfann på Olympen.[1]

Insekter[rediger | rediger kilde]

Mange insekter besøker reinfann under blomstringen, blant annet teger i familiene Miridae, Rhopalidae og Pentatomidae. I Sør-Sverige besøker 21 arter av bladteger (Miridae) planten. Tre arter er spesielt tett knyttet til planten og legger egg på den. Det gjelder artene Megalocoleus molliculus, Megalocoleus tanaceti og Oncotylus punctipes, som alle tre også finnes på Østlandet i Norge. De eter knopper, blad og blomster på reinfann og overvintrer som egg i øvre del av stengelen til planten.[2]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Bilder[rediger | rediger kilde]