Hopp til innhold

Vitamin C

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «C-vitamin»)
Vitamin C
Andre navn
Askorbinsyre
Identifikatorer
CAS-nummer50-81-7
Kjemiske egenskaper
FormelC6H8O6
Molar masse176,13 g/mol
UtseendeHvitt pulver
Tetthet1,65 kg/m3
Smeltepunkt190 - 200 °C
Kokepunkt553 °C
Løselighetvannløselig

Vitamin C, også kalt askorbinsyre, tilhører gruppen «vannløselige vitaminer». Vitamin C er viktig i oppbygging og vedlikehold av kroppens støttevev. Vitaminet er også nødvendig for å kunne regulere kroppens opptak av jern. Vitamin C er dessuten en antioksidant, som sammen med vitamin E bidrar til å nøytralisere angrep mot kroppen som kan skade celler, proteiner og arvestoff.

Langvarig mangel på vitaminet fører til skjørbuk. Symptomene er blødning i hud og slimhinner, i alvorlige tilfeller også i indre organer, løse tenner, kvalme og tretthet.

Vitamin C kan fremstilles kunstig, men forekommer naturlig i frukt og grønnsaker. Viktige kilder er appelsiner, paprika og poteter.

Askorbinsyre er et godkjent tilsetningsstoff i matvarer, og har E-nummeret E300.

Generelt om C-vitamin[rediger | rediger kilde]

Vitamin C er hverdagsnavnet på det vitenskaplige navnet askorbinsyre. I vitamintilskudd brukes askorbatsalter, som natriumaskorbat. Mennesket er en av få arter som ikke kan danne vitamin C i kroppen selv.

Vitamin C tas opp fra den delen av tynntarmen som starter nærmest magesekken (på latin: jejunum). Det anslås at det samlede innholdet av vitamin C i kroppen under normale omstendigheter er cirka 1,5 gram.

Behovet for vitamin c øker ved fysisk stress.[trenger referanse]

Hva bruker kroppen vitamin C til?[rediger | rediger kilde]

Vitamin Cs biokjemiske hovedfunksjon i kroppen er å fungere som et koenzym (hjelpestoff) i hydroksyleringen av prolin og lysin (aminosyrer) i proteinet kollagen. Kollagen er et protein som blant annet finnes i bindevev (bl.a. i sener, ligamenter og muskler), brusk og bein.

Med for lave inntak av vitamin C over tid vil man kunne utvikle skjørbuk. Siden kroppen ikke produserer kollagen selv blir disse vevene svakere, sår gror dårlig og blodkar blir skjørere. Vitamin C er også viktig i opptak av jern.

I tillegg er det påvist at vitamin C har stor betydning for immunforsvaret, som beskytter mot blant annet virus og bakterier.[1] [2] Men en tysk rapport fra IQWiG i 2009 slo derimot fast at vitamin C ikke hjelper mot forkjølelse.[3] Rapporten er basert på forsøk utført av Cochrane Collaboration i Storbritannia, hvor 11 000 personer deltok i undersøkelsen. Problemet med Cochrane-undersøkelsen kan være bruken av lave doser. Ved inntak av store doser, kan vitamin C ha en positiv effekt mot forkjølelse.[1] [4] Likevel, på tross av stor interesse og mye forskning, mener Anne Spurkland at det ikke finnes overbevisende resultater som viser at C-vitamin reduserer sjansen for å bli forkjølet, eller forkorter sykdomsforløpet om man får en luftveisinfeksjon.[5]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]