Musefamilien

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Musefamilien
Husmus, Mus musculus
Husmus, Mus musculus
Vitenskapelig(e)
navn
:
Muridae
Illiger, 1811
Norsk(e) navn: musefamilien,
mus
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyreriket
Rekke: Ryggstrengdyr
Klasse: Pattedyr
Orden: Gnagere
Underorden: Musegruppen
Antall arter: over 600
Habitat: mange forskjellige
Utbredelse: Eurasia, Afrika og Australia; har spredd seg med mennesker til hele verden
Delgrupper:

Musefamilien er en familie av gnagere og omfatter blant annet de egentlige rottene og musene. Familien deles i omkring 100 slekter og over 600 arter.

Med ordet mus tenker man vanligvis på de mindre artene i musefamilien. I Norge finnes artene storskogmus, småskogmus, husmus og dvergmus. Ordet rotte sikter vanligvis til de større artene; den eneste arten i Norge er nå brunrotte.

Inndeling[rediger | rediger kilde]

Det er vanlig å dele musefamilien inn i fem underfamilier.[1] Genetiske data tyder likevel på at ørerotter er en delgruppe av ekte mus og derfor ikke kan regnes som en egen underfamilie.[2]

Andre dyr som kalles mus[rediger | rediger kilde]

Mange andre små gnagere kalles mus. De har et lignende utseende, men hører ikke til musefamilien. Omfanget av musefamilien varierer mellom ulike oversikter. Her følges Wilson & Reeder som deler den overordnede gruppen Muroidea i seks familier.[1] En av de andre familiene er hamsterfamilien, med blant annet markmus og klatremus. Andre gnagere som kalles mus er hasselmus og bjørkemus. Betegnelsen blir også brukt om enkelte andre små pattedyr som ikke er gnagere, som spissmus.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b D.E. Wilson og D.M. Reeder (red.). «Mammal Species of the World, 3rd edition». Besøkt 5. september 2017. 
  2. ^ S.A. Jansa og M. Weksler (2004). «Phylogeny of muroid rodents: relationships within and among major lineages as revealed by nuclear IRBP gene sequences» (PDF). Mol. Phylogenet. Evol. 31 (1): 256–276. ISSN 1055-7903. doi:10.1016/j.ympev.2003.07.002. Arkivert fra originalen (PDF) 2011-07-20. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

zoologistubbDenne zoologirelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.