Propofol

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Propofol
{{{navn}}}
Systematisk (IUPAC) navn
2,6-diisopropylfenol
Identifikatorer
CAS-nummer2078-54-8
ATC-nummerN01AX10
PubChem4943
DrugBank00818
ChemSpider4774
Kjemiske data
FormelC₁₂H₁₈O
Molmasse178,136 g/mol
SMILESCC(C)C1=C(C(=CC=C1)C(C)C)O
Farmakokinetiske data
Metabolismehovedsakelig i lever
Halveringstid30-60 minutter
UtskillingHovedsakelig i urin
Terapeutiske data
Lovlig statusKun resept(NO)
KlassifiseringIntravenøst anestetikum
VirkningsmekanismeUkjent

Propofol er et korttidsvirkende intravenøst anestesimiddel beregnet på narkose (innsovning) under kirurgiske inngrep og som sedativintensivavdelinger, i kombinasjon med mekanisk ventilering (pustehjelp). Det aktive stoffet er løst i en emulsjon, som blant annet inneholder soyaolje, og har en melkeaktig farge som gjør det lett gjenkjennelig.

Indikasjoner[rediger | rediger kilde]

En forhåndsfylt sprøyte med propofol

Propofol brukes for innledning av generell anestesi hos voksne og barn eldre enn én måned, vedlikehold av generell anestesi hos voksne og barn eldre enn 3 år samt for barn mellom en måned og 3 år under inngrep som ikke varer lenger enn en time. Det brukes også for sedasjon av intuberte og mekanisk ventilerte pasienter i intensivavdelinger.

Farmakologi[rediger | rediger kilde]

Farmakodynamikk[rediger | rediger kilde]

Propofol virker raskt. Anestesi inntreffer etter om lag 30 sekunder. Oppvåkningen går vanligvis raskt. Virkningsmekanismen er usikker, men det antas at hovedeffekten er på GABAA-reseptorene. Virkningen er stort sett proporsjonal med dosen eller plasmakonsentrasjonen.

Farmakokinetikk[rediger | rediger kilde]

Etter administrasjon av en intravenøs dose av propofol skjer det en rask likevektsfordeling av konsentrasjonen mellom blod og hjernevev -noe som forklarer den raske effekten. I den første distribusjonsfasen elimineres propofol raskt, med en halveringstid på 2-4 minutter. Denne fasen følges av en fase der halveringstiden er 30-60 minutter, og til slutt en tregere fase der propofolet redistribueres fra vev som har mindre blodgjennomstrømning. Eliminasjonsratene hos voksne varierer fra 21 til 29 ml/kg/minutt. Propofol metaboliseres hovedsakelig i leveren, og metabolittene skilles ut gjennom nyrene.

Produktnavn (Norge)[rediger | rediger kilde]

Annet[rediger | rediger kilde]

15. mai. 2012 meddelte staten Missouri i USA at de i fremtiden kommer til å bruke Propofol som eneste medikament til å henrette mennesker som er dødsdømt i staten. Dette følger en utvikling hvor flere stater har dømt den tidligere brukte tre-medikament-coctailen som ukonstitusjonell fordi det er en mulighet for at den dødsdømte opplever smerte og angst ved bruk av denne.

Medikamentet er kjent blant folk flest for å kunne ha vært medvirkende til Michael Jacksons død.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Rang, H. P.; Dale, M. M.; Ritter, J. M.; Moore, P. K. (2003). Pharmacology (5 utg.). Edinburgh New York: Elsevier Limited. ISBN 0-443-07145-4. 
  • Rang, H. P.; Dale, M. M.; Ritter, J. M.; Flower, R. J.; Henderson, G. (2012). Rang and Dale's pharmacology (7 utg.). Edinburgh New York: Elsevier/Churchill Livingstone. ISBN 978-0-7020-3471-8.