Taurin

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Molekylstrukturen til taurin

Taurin (C2H7NO3S) eller 2-aminoetanesulfonsyre er en organisk syre (avledet av aminosyren cystein) som mennesker og dyr danner i bukspyttkjertelen. Navnet kommer fra latinsk taurus (tyr), ettersom stoffet først ble oppdaget i gallen til en okse (Bos taurus). Stoffet finnes i alle animalske næringsmidler. Opptil 0,1% av kroppen består av taurin, den er spesielt rikt distribuert i gallen og tykktarmen.

Taurin har mange fundamentale biologiske roller, som å konjugere (flektere, forbinde, føye sammen) gallsyrer, antioksidere, osmoregulering (opprettholde et bestemt osmoisk trykk i kroppsvæskene), membran stabiliserende effekter, og modulering av kalsiumsignaleringen. Det er dessuten essensielt for hjertefunksjonen og utvikling av for funksjonen til skjelettmuskulaturen, netthinnen og sentralnervesystemet.

Taurin er essensielt for katter, som ikke kan danne dette selv. Taurinmangel hos katter kan føre til alvorlige sykdommer, blant annet sviktende syn og blindhet, hjerteproblemer, og nedsatt fertilitet. Derfor må taurin tilføres i kommersiell kattemat. Ved forekomst av vitamin B6 dannes taurin i kroppen for mennesker.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]