Eteriske oljer

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
En glassampull som inneholder eterisk olje fra sandeltre

Eteriske oljer er flyktige (dunster lett) oljer fra planteriket. Vi finner eteriske oljer i de fleste planter, dog i svært varierende mengder.

De består som oftest av innviklede blandinger av mange kjemiske stoffer som alkoholer og aldehyder. De eteriske oljene lar seg nesten ikke løse i vann, men godt i alkohol, fett og andre oljer. De dufter kraftig, og brukes derfor ofte i parfymer.

Mange av dem går derfor i butikkene under navn av «aromaoljer» eller «duftoljer». Foruten til parfyme, brukes de til aromaterapi og tilsetning i badevann.

Enkelte oljer kan utløse kraftige allergireaksjoner (timianolje og tetreolje er kjent), og må brukes med forsiktighet. Noen blir brukt som smakstilsetning til bakervarer (mandelolje) samtidig som de kan brukes i hudpleie.

Eksempler på eteriske oljer er rosenolje, jasminolje, sitronolje og eukalyptusolje.

Den første eteriske oljen som ble framstilt ved hjelp av destillasjon, var antagelig rosenolje som ble lagd i Persia800-tallet.

Chemistrylogo.svgDenne kjemirelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.