Svineblomslekta

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Svineblomslekta
Senecio vulgaris
Senecio vulgaris
Vitenskapelig(e)
navn
:
Senecio
L., 1753
Norsk(e) navn: svineblomslekta
Hører til: kurvplantefamilien,
Asterales,
dekkfrøede planter
Antall arter: 12 i Norge og ca. 1500 i verden
Habitat: terrestrisk
Utbredelse: hele verden
Arter:

se teksten

Svineblomslekta (Senecio) er ei slekt planter i kurvplantefamilien, som er utbredt i hele verden. De er ett- eller flerårige. Bladene sitter skruestilt på stengelen, de er hele eller fjærdelte. Korgene sitter i halvskjerm eller noen ganger enkeltvis. Korgdekkblad er i et lag, men med en rekke korte støtteblad nedenfor korgdekkbladene. Kronene er gule. Kantblomstene i korgen har hunnkjønn, men de mangler noen ganger. Blomstene innenfor har begge kjønn. Frukt har ribber, og fnokkhår er hele eller noen få ganger tannede. De fleste artene innen slekten i Norge bør sees på som giftige, og de kan gi leverskader, tarmblødninger og kreft. Da landøya, dikesvineblom og åkersvineblom var testet positivt for pyrrolizidinalkaloider i eller før 1984. En av disse er senecionin, som har drept forsøksdyr på få minutter. Når giftstoffet er sprøytet rett i en vene i store doser.

Arter (som er oppført i Artsnavnebasen)[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Lid, Johannes og Lid, Dagny Tande: Norsk flora. 7. utg. Redigert av Elven Reidar. Samlaget, 2005. ISBN 978-82-05-32563-0 (Side 791)
  • Høeg, Ove Arbo, Christphersen, Anne Sofie Wyller, Faarlund, Torbjørn, Lauritzen, Eva Mæhre, Løkken, Sverre, Røssberg, Bjørn Olav, Salvesen, Per H. og Sævre, Rune Våre medisinske planter ISBN 82-7010-156-7 (Side 329 og 343)

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Commons-logo.svg Commons: Kategori:Senecio – bilder, video eller lyd
Wikispecies-logo.svg Wikispecies: Senecio – detaljert artsinformasjon

Artsnavnebasen

botanikkstubbDenne botanikkrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.