Gulaks

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gulaks
Nomenklatur
Anthoxanthum odoratum
L.
Populærnavn
Gulaks
Klassifikasjon
RikePlanter
DivisjonDekkfrøete planter
KlasseEnfrøbladete planter
OrdenGrasordenen
FamilieGrasfamilien
SlektGulaksslekta
Økologi
Habitat: Terrestrisk
Utbredelse: Eurasia, Nord-Afrika

Gulaks, også kjent som friargras, er en flerårig gressart som vokser naturlig på sure gressletter i Eurasia og nord-Afrika. Den kan dyrkes som plen og som en potteplante fordi den avgir søt duft. Den vokser vilt på beiter og i enger. Artsepitetet odoratum har sammenheng med den sterke lukten.

Beskrivelse[rediger | rediger kilde]

Gulaks vokser i tuer med strå mellom 25 og 40 cm i høyde. Den har korte, brede, grønne blader som blir mellom 3 og 5 mm brede. De kan være lett dunete. Gresset blomstrer mellom april og juni, altså ganske tidlig i sesongen, med tette aks på 4 til 6 cm i lengde som kan være ganske mørke mens de er unge.

Gresset lukter spesielt sterk når det er tørt, og kommer av glykosidet kumarin og benzosyre. Det lukter som friskt høy med et hint av vanilje. Frøene er lysegule.[1]


Det dyrkes ved spredning av frø på dyrket mark om våren til høsten og spirer på 4 til 5 dager. Den foretrekker sandete, sur, leirjord med lav pH. Dyrking gir ikke stor avkastning, men gresset vokser under forhold som blir for syrlig for andre gress. Inneholdet av kumarin gir en søtlig smak som minner om kanel, tonkabønne og vanilje.

Galleri[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ BSBI Description Arkivert 17. juli 2011 hos Wayback Machine. Arkivert 2011-07-17 hos Wayback Machine retrieved 10 December 2010.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]