Adalstein av England

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Kong Adalstein)
Hopp til: navigasjon, søk
Adalstein
Konge av England
Adalstein av England
Navn Æðelstān
Regjeringstid 924939
Født ca. 895
Wessex
Død 27. oktober 939
Gloucester
Foreldre Edvard den Eldre
og Egwina
Ektefelle Ingen
Barn Ingen

Adalstein av England (angelsaksisk: Æðelstān, moderne engelsk: Athelstan; født om lag 895 i Wessex i England, død 27. oktober 939) var konge av England 924–939. Han ble gravlagt i klosteret Malmesbury Abbey i Wiltshire.

Anglosaksisk kroningsstein i Kingston upon Thames med navnet Aðelstan.

Han var konge av England i tidsrommet fra 924 til 939. Han var sønn til kong Edvard den eldre (moderne engelsk Edward the Elder). Edvard den eldre var i sin tur sønn av kong Alfred den store av Wessex.

Som konge av England etterfulgte Adalstein sin halvbror Ethelweard (904-924). Ethelweard døde i Oxford etter bare å ha vært konge i seksten dager. Det har blitt spekulert om Ethelweard ble drept etter ordre fra Adalstein. Uansett ble Adalstein konge den 17. juli 924.

Adalsteins mor het Egwina og var først kjent som ei fattig datter av en gjeter. Edvard den eldre ble forelsket i henne. Det ble derfor stilt spørsmåltegn om Adalstein rettslig kunne bli konge ettersom han ikke var blitt født innenfor ekteskap, og tillegg var morens ætt ikke god nok. Seinere ble moren skildret som «ei dame av adelsslekt».

Krigerkonge[rediger | rediger kilde]

Adalstein er ofte sett på som den første rettslige kongen av hele England. Han hadde militær framgang, og vant slag både over engelske rivaler og mot vikinger utenfra. Området han styrte ble utvidet til deler av Wales og Cornwall. Den største seieren kom i slaget ved Brunanburh i 937.

Selv om Adalstein gikk inn i flere allianser knyttet til familien, giftet han seg aldri og fikk ingen barn.

Adalstein døde i år 939 ved Gloucester. Halvbroren kong Edmund I av England etterfulgte ham.

Norsk forbindelse[rediger | rediger kilde]

Adalstein var fosterfar til den seinere kong Håkon den gode, også kalt Håkon Adalsteinsfostre, av Norge. Kong Håkon fikk en kristen oppdragelse av sin formynder, og forsøkte forgjeves å innføre kristendommen i Norge.

I de norske kongesagene, Heimskringla, ble Adalstein omtalt som «kong Adalstein». Egil Skallagrimson og broren Torolv var leiesoldater i Adalsteins tjeneste. Da Torolv falt i et slag ble Egil svært morsk, forteller Egils saga, og den engelske kongen måtte blidgjøre ham med flere gylne gaver, foruten to kister med sølv som erstatning for brorens død.

En søster av Adalstein ble i 926 giftet bort til Sigtrygg Caech, en norrøn-gælisk konge av Jorvik.


Forgjenger:
 Ethelweard 
Konge av England
(ca. 924939)
Etterfølger:
 Edmund I