Akrostikon

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Det kristne fiskesymbolet: ICHTHYS.

Akrostikon (fra gresk, ἄκρος (akros) ytterst og στίχος (stikhos) rekke/vers) er et dikt hvor de første eller siste bokstavene i hver linje til sammen danner et nytt ord eller setning.

Michelangelos gjengivelse av den erythraiske sibylle, orakelet fra Erythrai

Som en form for framtvunget skriving kan et akrostikon bli benyttet som et redskap for å støtte hukommelsen. Et eksempel ble gjort på gresk for utsagnet JESUS KRISTUS, GUDS SØNN, FRELSEREN som på gresk er ησοῦς Χριστός, Θεοῦ Υἱός, Σωτήρ (Iesous CHristos, THeou Yios, Soter) (ch og th blir hver en bokstav på gresk). Initialene staver ICHTHYS, gresk for fisk, derav den hyppige bruken av fisk som symbol for Jesus Kristus som ble benyttet av de tidlige kristne og senere.[1]

Ordet akrostikon ble først benyttet for profetiene til den erythraiske sibylle, som ble skrevet på blader og arrangert slik at initialene, de første bokstavene på bladene, alltid dannet et ord.[2] Denne teknikken ble senere benyttet med en oppfinnsom effekt av Vladimir Nabokov i hans novelle The Vane Sisters (1951). I enkelte tilfeller kan bruken av akrostikon være en lek, som en gåte, hvor det er et middel for å identifisere opphavsmannen eller hans miljø.

Akrostikon var populært i skillingsvisetradisjonen. I Gjest Bårdsens vise Gud trøste mig som maa i Slavekjæder danner første bokstav i hver strofe navnet «Gjest Baardsen Sogndalsfjærn». Visa Grusomme Skjæbne! danner navnet på kjæresten «Gjertine Carlsdatter».

Eksempel[rediger | rediger kilde]

Et moderne eksempel på et akrostikonsk dikt på engelsk, komponert av epigrammer i jambisk pentameter (femfotsvers), arrangert i heroisk verspar med rytmemønsteret a/a, b/b, c/c, d/d/d som ender i triplett (tre rimlinjer) med tittelen «Serana til WIKIPEDIA»[3][4], skrevet av David G. Serana og publisert på en nettside dedikert til formell akrostikonsk dikt i klassisk poesi:

Wisdom systemized in a complex net
Information metropolis is set
Knowledge super way spins in liberty
I learn many things out of rafferty
People, events, places, things; organized
Exposed, refined, edited, scrutinized
Deleted, published; found truth, accepted
Information errors intercepted
An ingenuity unexcepted!

Referanser[rediger | rediger kilde]

Se også[rediger | rediger kilde]