Hopp til innhold

Æthelbert av Kent

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
St. Æthelbert av Kent
Konge
Statue av Æthelberht
Rochesterkatedralen
Fødtca. 552
Død24. februar 616
 
BeskjeftigelseMonark Rediger på Wikidata
Embete
  • King of Kent (580-årenedate QS:P,+580-00-00T00:00:00Z/8 – 612) Rediger på Wikidata
EktefelleBertha av Kent[1][2]
unnamed queen of Kent[2]
FarEormenric av Kent
BarnEadbald av Kent
Æthelburh of Kent
Æðelwald
NasjonalitetKongedømmet Kent
Saligkåret-
HelligkåretKort tid etter sin død
Anerkjent avDen katolske kirke
Festdag24./25. februar
Se ogsåEkstern biografi
Vernehelgen-
I kunstenSom konge

Æthelbert (også skrevet Aethelbert og Ethelbert; født ca. 552, død 24. februar 616) var konge av Kent i dagens England fra ca. 580 eller 590 og til sin død. Han ble etter sin død regnet som helgen.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Han var sønn av forgjengeren Eormenric, ifølge Den angelsaksiske krønike. Det er noe uklart når han kom til makten; Gregorius av Tours nevner ham som «en mann fra Kent», og ikke som konge, og derfor er det mulig at det var såpass sent som ca. 590.

Konge[rediger | rediger kilde]

Æthelbert forsøkte omkring år 590[3] uten hell å fravriste Ceawlin av Wessex overherredømmet over det sørlige England iog bli ny bretwalda, angelsaksisk overherre. Han marsjerte inn i området mellom Andredsweald og Themsen (sør for London), men led nederlag for Ceawlin og hans bror Cutha ved Wibbandune (Wimbledon ?) og forfulgt tilbake til Kent.

Hans ekteskap med Bertha, datter av merovingerkongen Karibert I styrket så hans posisjon, og førte til en allianse med Europas mektigste rike. Senere i sin regjeringstid lyktes han med å bli bretwalda.

Bertha var kristen, og hadde tatt med seg en kapellan til Kent. Det var antagelig på grunn av hennes ønske at Æthelbert, som selv var hedning, ba pave Gregor den store sende misjonærer fra Roma.

Paven sendte Augustin og andre munker, som steg i land på Thanet i 597. Æthelbert skal ha hatt sitt første møte med Augustin under et eiketre, i den tro at treet ville nøytralisere enhver magi presten kunne prøve å bruke mot ham. Ifølge tradisjonen skal Æthelbert ha latt seg døpe innen året var omme, men det er mulig at det ikke skjedde før i 601. Det året ble Augustin erkebiskop.

Æthelbert etablerte skrevne lover for Kent, de første i noe angelsaksisk kongedømme. Blant lovene som er kjent er noen som ga beskyttelse for kristne, og et komplisert bøtesystem.

Etter sin død ble han helligkåret for sin rolle i kristningen av England. Hans fest ble tradisjonelt feiret 25. februar, dagen etter dødsdagen som var på festen for apostelen Mattias.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ La Préhistoire des Capétiens, side(r) 75[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ a b The Peerage person ID p15026.htm#i150255, besøkt 7. august 2020[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ Kirby, D. P. (2000): The Earliest English Kings, Routledge, ISBN 978-0415242110, s. 46.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Forgjenger:
 Eormenric av Kent 
Konge av Kent
(ca. 580/590616)
Etterfølger:
 Eadbald 
Forgjenger:
 Ceawlin av Wessex 
Bretwalda
(ca. 591616)
Etterfølger:
 Raedwald av East Anglia